fbpx
Skip to main content
Leteći taksi

BEZ GUŽVE I ZAGAĐENJA: Ovo je leteći rečni taksi na struju! (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen
Rešenje za saobraćajne probleme Pariza?

Uz zagađenje vazduh, kao jedan od glavnih problema Pariza, i gradski javni prevoz koji često puca po šavovima, jedan francuski startap ima saobraćajno rešenje koje uključuje i reku Senu.

Takozvani "leteći" rečni taksi, nazvan "Mehurić", kreće se uz pomoć električne energije, iznad vodene površine, poput hidroglisera. Jedna od najvećih prednosti ovog prevoznog sredstva je to što ne zagađuje vazduh i što je gotovo bešuman.

U stanju je da se kreće brzinama do 18 čvorova (oko 33 km/h) i košta oko 200.000 evra, a trenutno se vrše test vožnje po Seni. Ako sve bude išlo po planu, predviđeno je da se uključi u saobraćaj na proleće sledeće godine:

U kompaniji koja je osmislila ovaj projekat kažu da ipak nije sve išlo glatko tokom testiranja koja su počela u ponedeljak i koja bi trebalo da traju četiri dana. Naime, tokom preliminarne test vožnje policija im je u jednom trenutku naredila da prekinu sa testiranjem.

Suosnivač kompanije, Alain Thebault, rekao je da administrativne prepreke iz gradske uprave Pariza usporavaju napredak ovog projekta.

- Još čekamo dozvolu za uspostavljanje komercijalne linije između istočnog i zapadnog dela grada... ali pogledajte, na reci apsolutno nema nikoga - rekao je, dodavši da Francuska postaje "poput muzeja" u kome su tehnološke inovacije previše regulisane raznim normama.

CEO GRAD GLEDA BUDALU: Popeo dvosed na super sportski auto i krstari gradom (VIDEO)

CEO GRAD GLEDA BUDALU: Popeo dvosed na super sportski auto i krstari gradom (VIDEO)

BABA IZAZVALA BES VOZAČA: Izašla na ulicu besna zbog brze vožnje i FENOM glumila policijski RADAR

BABA IZAZVALA BES VOZAČA: Izašla na ulicu besna zbog brze vožnje i FENOM glumila policijski RADAR

KOLA DOKLE TI POGLED SEŽE: Najveći skup ljubitelja najvoljenijeg sportskog automobila! (VIDEO)

KOLA DOKLE TI POGLED SEŽE: Najveći skup ljubitelja najvoljenijeg sportskog automobila! (VIDEO)

Pariz ima jednu od najgušćih saobraćajnih mreža na svetu, sa više od 650 vozova metroa i prigradske železnice koji saobraćaju istovremeno u špicu i 4,7 milijardi putovanja javnim prevozom u gradskoj oblasti u 2016. godini.

Prošlog petka Parižani su se suočili sa saobraćajnim haosom izazvanim štrajkom protiv penzione reforme, koju su organizovali sindikati pariske saobraćajne mreže (RATP). To je izazvalo saobraćajni kolaps, s obzirom da nije radilo 10 od 16 linija metroa.

Kako bi se izborile protiv zagađenja, vlasti Pariza su u julu pooštrile propise i zabranile kretanje automobila sa dizel motorima registrovanim između 2001. i 2005. kao i kamiona od 2006. do 2009, unutar područja obilaznice A86.

Gradsko veće planira kontinuirano pooštravanje propisa do 2030. godine, kada će na ulicama šireg područja Pariza biti dopušteni samo automobili na električni ili vodonični pogon.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD noviteti

SD vesti

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
27 Beograd