fbpx
Skip to main content
autobus u vodi

Gradić u Japanu predvodi tehnološku revoluciju! Turističke vožnje više neće biti iste (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/群馬テレビ・群テレ
Stručnjaci izrađuju specijalan automatizovani sistem za navođenje vozila na kopnu i vodi

Autobusi-amfibije nisu retkost u svetu i predstavljaju pravu turističku atrakciju – od Mađarske, preko Nemačke, do Japana.

Njihovu vrednost uvideli su i čelnici gradića Naganohara, koji broji 5.600 stanovnika, gde turisti devet meseci u godini mogu da krstare rekom Agatsuma i uživaju u krajoliku.

Ipak, gradić udaljen sat vremena vožnje od Tokija razlikuje se od “konkurencije”, jer prvi testira projekat automatizovanog autobusa-amfibije!

Softver umesto vozača

U saradnji s nekoliko tehnoloških kompanija, Naganohara se sprema da u decembru stavi u pogon autobus bez vozača, kojim će upravljati složen navigacioni sistem. Vrednost čitavog projekta je 2,4 miliona dolara.

Autobus-amfibija ima brodsko dno i može da smesti 40 putnika. Koristi dizel agregat za kretanje po gradu, kao i odvojeni brodski motor za brzinu od 3.6 čvorova.

Kada bude spreman, autobus će dobiti i specijalan Autoware softver koji prikuplja podatke od laserskog sistema Lidar, GPS-a, više kamera i senzora, kako bi bezbedno krstario ulicama i rekom, pružajući nezaboravan doživljaj turistima.

 

SD noviteti

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd