fbpx
Skip to main content
Jaguar

Jaguar slavi šesdeseti rođendan sa novim modelima

Foto: Profimedia
Lepo...

Britanski Jaguar Classic će proizvesti šest podudarnih parova modela 3,8 E-type kako bi proslavio 60. godišnjicu ovog, po mnogima, najlepšeg sportskog automobila u istoriji. U martu 2021. Jaguar će proslaviti 60 godina ikoničnog E-type-a s posebnim izdanjem E-type 60 Collection.

Specifikacija E-type 60 Collection izdanja sadrži prigodne detalje i ekskluzivne boje, odajući počast najstarijim i najpoznatijim primercima: '9600 KS' i '77 RW ', koji su igrali ključne uloge u predstavljanju automobila na njegovoj svetskoj premijeri u martu 1961. u Ženevi u Švajcarskoj. Budući srećnici mogu da ih naručie već sada.

Sivi Opalescent Gunmetal 3,8 litarski coupé s fiksnim krovom s registarskom oznakom '9600 KS' je bio jedan od prva dva E-type-a predstavljena posebno pozvanim gostima na Parc des Eaux Vives. Noć pre lansiranja, menadžer za odnose s javnošću Bob Berry se dovezao 'flat out' (gas do daske) u Švajcarsku iz Koventrija, upriličivši tamo demonstracijske vožnje.

Prodaje se Alfa Romeo SZ iz 1992. godine

Prodaje se Alfa Romeo SZ iz 1992. godine

KIA unapredila model Stonic

KIA unapredila model Stonic

Evo kako izgleda Jeep Gladiator Farout Concept

Evo kako izgleda Jeep Gladiator Farout Concept

Izvanredne reakcije na E-type su rezultirale navalom na demonstracijske vožnje s Berryjem, pa je legendarnom Jaguarovom test vozaču i razvojnom inženjeru Normanu Dewisu rečeno da 'prekine sve' i preko noći doveze iz Koventrija u Ženevu drugi primerak E-type-a British Racing Green 3,8 litarski roadster '77 RW '.

Oba automobila su korišćena i za medijske testove na putu, koji su dokazali senzacionalne performanse automobila, uključujući njegovu maksimalnu brzinu od 240 km/h (150 milja/sat), a njegove linije bile su podudarne s linijama mlaznih letelica koje je u tunelu doradio aerodinamičar Malcolm Sayer.

Svaki E-type 60 Collection primerak koji će tim napraviti u Jaguarovom Classic Works pogonu u Warwickshireu biće postojeći 3,8 litarski E-type iz 1960. godine, potpuno obnovljen prema ekskluzivnim specifikacijama za 60-godišnjicu.

Svaki par E-type 60 kolekcije uključivaće jedan coupé sive boje Flat Out Grey '9600 KS' i jedan roadster zelene boje Drop Everything Green '77 RW', s jedinstvenim nijansama boja rezervisanim isključivo za ove automobile. Svako izdanje E-tipa 60 sadrži niz prigodnih dizajnerskih detalja za 60. godišnjicu stvorenih u saradnji s Jaguarovim direktorom dizajna Julianom Thomsonom.

Sinonim evolucionarnog duha vremena 'swinging šezdesetih', E-type modeli bili su u vlasništvu slavnih osoba, uključujući Stevea McQueena, Brigitte Bardot, Franka Sinatru, Georgea Harrisona, Tonyja Curtisa i Britt Ekland. Zahvaljujući lepoti svojih skulpturalnih oblika, funkcionalnosti i uticaju na dizajn, E-type je tek treći automobil koji se 1996. pridružio dizajnerskoj kolekciji Muzeja moderne umetnosti.

'Jaguar E-type je prava ikona, senzacionalan danas kao i u trenutku kada je bio predstavljen 1961. godine. Jaguar E-type je svedočanstvo naprednog dizajna i inženjeringa u kojem se i dalje može uživati i diviti mu se strastveno gotovo 60 godina. Kolekcija E-type 60 je trajna počast obožavaocima E-typea-a, odajući počast nasleđu automobila i dostignućima tima koji ga je stvorio - od kojih mnogi danas imaju potomke koji rade za Jaguar Classic, stručno obnavljajući, održavajući i uživajući u budućnosti za generacije koje dolaze.' rekao je Dan Pink, direktor Jaguar Calssic-a.

Inače, Jaguar Classic je prvi svetski izvor originalnih delova i usluga vlasnika za E-type, od pregleda i simpatičnih nadogradnji do vraćanja stručno odabranih primeraka do 'Reborn' (iznova rođene) specifikacije, pažljivim vraćanjem kao u novo stanje.

Jaguar za sada nije objavio cenu nijednog od oba modela iz kolekcije E-type 60 Collection, ali očekuje se da će koštati puno više od 150.000 funti svaki.

Pročitajte i:

SD noviteti

SD vesti

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd