fbpx
Skip to main content
jednotočkaš

KOME TREBA OVAKVO VOZILO? Solo električni jednosed na tri točka!

Foto: Youtube Printscreen/ ElectraMeccanica
Koncept vozila je neobičan i prilično upitne isplativosti.

Kanadski proizvođač električnih vozila ElectraMecannica Vehicles Corp. objavio je službeni početak izrade električnog trotočkaša Solo u pogonima svog kineskog partnera Zongshen Industrial Group.

Razvoj automobila trajao je pet godina tokom kojih je Solo podvrgnut stalnom usavršavanju. Predserijski primerci izrađeni su ručno u pogonu firme ElectraMecannica u Vancouveru i potom isporučeni probranim mušterijama.

Koncept vozila je neobičan i prilično upitne isplativosti: Solo je dugačak 3,1 metar, ima samo jedno sedište, kotrlja se na dve prednje (135/70 R15) i jednoj zadnjoj gumi (215/40 R16).

Za pogon koristi električni motor snage 40 kW koji osigurava maksimalnu brzinu 130 km/h. Proizvođač je saopštio da Solo je težak 775 kg jer poseduje ultralaganu "Aerospace" šasiju. 

Baterija kapaciteta 17,3 kWh dovoljna je za voznu autonomiju od oko 160 kilometara. Serijska oprema uključuje, između ostalog, servo upravljač, klima uređaj, Bluetooth sistem za zabavu…

ElectraMeccanica je saopštla da će na početku proizvodnje usko sarađivati sa svojim ugovornim partnerom za proizvodnju i strateškim investitorom, Zongshen Industrial Group, u kineskom Chongqingu.

Kanađani su izjavili da očekuje da će isporuka Sola kupcima početi krajem novembra ili početkom decembra. Fabrika ima kapacitet da proizvede 20.000 vozila godišnje, saopštila je ElectraMecannica.

Solo će u SAD-u koštati ogromnih 18.500 američkih dolara. Bivši izvršni direktor kompanije Jerry Kroll govorio je o proizvodnji Sola u Kaliforniji, ali nije bio u mogućnosti osigurati državne subvencije.

SD noviteti

SD vesti

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
7 Beograd