fbpx
Skip to main content
Avion na struju NASA

KORAK ISPRED SVIH: NASA pokazala elekrični AVION na kojem se još radi (VIDEO)

Foto: Twitter printscreen @NASAaero
Sve je u eksperimentalnoj fazi...

Američka svemirska agencija NASA predstavila je ranu verziju svog prvog električnog eksperimentalnog aviona, X-57 "Maxwell", u svojoj manje poznatoj laboratoriji za vazduhoplovstvo u kalifornijskoj pustinji.

Prilagođen iz dvostrukog italijanskog propelera Tecnam P2006T, X-57 je u razvoju od 2015. godine i ostaće još najmanje godinu dana do svog prvog probnog leta iznad zrakoplovne baze Edward.

Međutim, nakon što su na njega pričvrstili dva najveća od 14 elektromotora koji će na kraju pokrenuti avion, koji napajaju posebno dizajnirane litijum-jonskem baterije, NASA je odlučila Maxwella prikazati javnosti. Inače, propeleri na X-57 aktiviraju se prilikom poletanja i sletanja a povlače se tokom leta.

HIT NOVITET U MERCEDESU: Daimler najavio elektičnu verziju G-KLASE

HIT NOVITET U MERCEDESU: Daimler najavio elektičnu verziju G-KLASE

DETALJAN SPISAK: VAZDUŠNI jastuci na OVIM kolima UBIJAJU

DETALJAN SPISAK: VAZDUŠNI jastuci na OVIM kolima UBIJAJU

Kad je video ove registarske tablice, odmah je znao da je u Australiji naišao na SRBINA! (FOTO)

Kad je video ove registarske tablice, odmah je znao da je u Australiji naišao na SRBINA! (FOTO)

NASA je takođe pokazala novoizgrađeni simulator koji inženjerima i pilotima daje pojam o tome kakav će biti osećaj manevrisanja u letu gotovom verzijom X-57 .

Maxwell je najnovija u ponosnoj kolekciji eksperimentalnih letelica koje je NASA razvila tokom više decenija u mnoge svrhe, uključujući Bell X-1 u obliku metka koji je prvi probio zvučnu barijeru ili raketni avion X-15 kojim je letio Neil Armstrong prije nego što se pridružio Apollo timu.

Maxwell će ustvari biti prvi NASA-in X-avion sa posadom. 

Dok privatne kompanije godinama razvijaju električne avione i letelice, NASA-in X-57 poduhvat usmeren je na dizajniranje i tehnologiju u skladu sa standardima koje komercijalni proizvođači mogu prilagoditi za vladino sertifikovanje. S tim u vezi, NASA-in električni avion će ispunjavati standarde za let i sigurnost, kao i za energetsku efikasnost i buku.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Milivoj's picture

Milivoj

Ruski električni avioni već lete!

0 | 0

SD noviteti

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
-0 Beograd