fbpx
Skip to main content
Mclaren Elva

MEKLAREN ELVA: Najekstremniji roadster makar DO SADA

Foto: Youtube printscreen/ DPCcars
Prvi model bez krova i prozora...

Novi supersportski automobil ujedno je i prvi serijski model u istoriji kompanije bez krova i prozora koji može da se vozi po javnim saobraćajnicama.

"McLaren" je predstavio model Elva koji pripada vozilima iz "Ultimate Series" grupe sportskih automobila britanskog proizvođača. Za pogon je odabran 4.0-litarski V8 koji proizvodi čak 815 KS i raspolaže maksimalnim obrtnim momentom od 800 Nm.

Motor je uparen sa 7-brzinskim automatizovanim menjačem sa duplim kvačilom, a "McLaren" tvrdi da je automobil u stanju da 0-100 km/h ubrza za manje od 3 sekunde. Do 200 na sat stiže za svega 6,7 sekundi, što ga čini startnijim od "McLarena" Senna.

OPREZ: NOVI BMW ima jednu SKRIVENU MANU

OPREZ: NOVI BMW ima jednu SKRIVENU MANU

KAKO JE BILO: Pogledajte kako je izgledalo predstavljanje nove OKTAVIJE (VIDEO)

KAKO JE BILO: Pogledajte kako je izgledalo predstavljanje nove OKTAVIJE (VIDEO)

Ova ZABRANA značajno će podići cenu polovnih AUTOMOBILA u Srbiji!

Ova ZABRANA značajno će podići cenu polovnih AUTOMOBILA u Srbiji!

Inače, britanski proizvođač napravio je model Elva u znak sećanja na klasične sportske McLarene M1A, M1B i M1C iz 1960-tih godina, koji su predstavljali "civilne" verzije tadašnjih trkačkih automobila ovog brenda.

S obzirom da Elva nema ni krove, ni vetrobransko staklo, a ni bočne prozore, McLaren je na ovom automobilu prvi put primenio Active Air Management System (AAMS).

Ovaj sistem uz pomoć aerodinamičkih karakteristika samog vozila, kao i velikih otvora za vazduh na delu automobila ispred putničke kabine, stvara neku vrstu virtuelnog vetrobrana koji preusmerava veći deo strujanja vazduha oko vozača i suvozača, kako bi vožnja pri velikim brzinama bila prijatnija.

Kako kažu u "McLarenu", vozač i suvozač pored toga mogu da koriste i zaštitnu kacigu sa vizirom, kako bi im vožnja bila još ugodnija.

Proizvodnja "McLarena Elva" biće limitirana na samo 399 automobila, a svaki će imati početnu cenu od 1,69 miliona dolara. Prvi kupci će svoje primerke dobiti krajem 2020. godine.

Pročitajte i:

SD noviteti

SD vesti

Vremenska prognoza
Slaba kiša
2 Beograd