fbpx
Skip to main content
Nissan

Nisan pravi mašinu za pražnjenje baterije

Foto: Profimedia
Neverovatno...

Sve je više stanica za punjenje električnih automobila u svetu, pa je samim tim porasla i potražnja za takvom vrstom vozila.

Japanski proizvođač automobila Nissan odlučio je da umesto stanice za punjenje napravi stanicu za pražnjenje električnih automobila.

I pre nego što pomislite da su u Nissanu poludeli, valja znati da su dobili "Da" od japanske vlade, a evo o čemu se tu zapravo radi.

Prodaje se Alfa Romeo SZ iz 1992. godine

Prodaje se Alfa Romeo SZ iz 1992. godine

KIA unapredila model Stonic

KIA unapredila model Stonic

Evo kako izgleda Jeep Gladiator Farout Concept

Evo kako izgleda Jeep Gladiator Farout Concept

Nissanovi električni automobili, pre svega Nissan Leaf, mogli bi da postanu hitni izvori električne energije u slučaju katastrofe. Zato je japanska vlada potpisala ugovor sa Nissanom da u slučaju katastrofe vlasnici Nissan Leafa dođu do stanice za pražnjenje i "doniraju" deo svoje električne energije.

Zasad je stanica za pražnjenje postavljena u blizini Nissanovog paviljona u Jokohami i vlasnici Leafa svojom strujom zapravo plaćaju parkiranje.

Iz Nissana ističu kako im nije cilj da u potpunosti isprazne baterije svojih automobila i tako onemoguće vozačima siguran povratak kući, već da uzimaju samo mali deo energije, koristeći tehnologiju Energy Storage.

U Nissanu vode računa i o starim baterijama koje više nisu dovoljno snažne za automobile, ali još nisu za bacanje. Takve baterije preuređuju se i postavljaju kao baterijske svetiljke koje potom osvetljuju ulice.

Pročitajte i:

SD noviteti

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd