Skip to main content
Logo Audija

PREMIJERA: Debitovao novi Audi (FOTO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Predstavili novu generaciju!

Audi je predstavio novu generaciju konkurenta Mercedesu A klase i BMW-u Serije 1.

Nemački proizvođač je novi Audi A3 Sportback predstavio online, s obzirom da je ženevski auto-salon otkazan zbog opasnosti od koronavirusa.

Četvrta generacija ovog premijum kompaktnog hečbeka postavljena je na Volkswagenovu modlularnu MQB mehaničku platformu, a automobil ima dinamičniji izgled u odnosu na prethodnika.

HIT: Hyundai predstavio osveženi i30

HIT: Hyundai predstavio osveženi i30

IPAK SE DEŠAVA: Porše otkriva model 911 Turbo S

IPAK SE DEŠAVA: Porše otkriva model 911 Turbo S

HIT: Volksvagen pridstavio novi "Arteon R-Line Edition"

HIT: Volksvagen pridstavio novi "Arteon R-Line Edition"

Sportback će ubuduće biti jedina hečbek opcija karoserije, s obzirom da se model sa 3 vrata više neće proizvoditi zbog smanjenog interesovanja kupaca.

Novi Audi A3 ima naglašenije sportske proporcije i obrise, a tome doprinosi i povećanje dimenzija. U poređenju sa odlazećom trećom generacijom, automobil je duži za 3 cm - ukupna dužina iznosi 4,34 m, a takođe je i nešto širi (1,82 m).

Međuosovinsko rastojanje se nije menjalo i iznosi 2,64 m.

Inženjeri Audija unapredili su i aerodinamiku vozila, pa koeficijent otpora vazduha sada iznosi 0,28.

Zapremina prtljažnika je 380 litara, a može se povećati na maksimalnih 1.200 l obaranjem naslona zadnjih sedišta.

Bazični model opremljen je točkovima prečnika 16 inča, dok će skuplje varijante imati alu felne promera i do 19 inča.

Uz pomoć opcionog sistema adaptivnog oslanjanja, Audi A3 Sportback može da se spusti bliže asfaltu za 10 mm, a specijalno sportsko ogibljenje smanjuje odstojanje od tla za 15 mm.

S obzirom na Audijevu filozofiju "evolutivnog" dizajna spoljašnjosti, znatno veće stilske promene prisutne su unutra nego spolja.

Enterijer vozila je dosta izmenjen u poređenju sa prethodnim Audijem A3. Tu su pre svega dva nova digitalna ekrana.

Centralno postavljeni 10,1-inčni displej multimedijalnog sistema lepo je uklopljen u komandnu tablu, a kao i čitava središnja konzola blago je orijentisan prema vozaču, što dodatno poboljšava ergonomske karakteristike automobila.

Drugi ekran se nalazi ispred vozača i služi kao instrument tabla. Dostupan je u dve dimenzije, manjoj dijagonale 10,25 inča i većoj od 12,3 inča.

Novi A3 nema "touchscreen" dispej za klima-uređaj, kao noviji i veći Audi modeli, već su zadržane klasične fizičke komande.

Dizajneri enterijera Audija A3 promenili su i oblik i položaj ventilacionih otvora, pa su oni sada postavljeni asimetrično - kod vozača su smešteni na vrh komandne table, a kod suvozača nešto niže.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd