fbpx
Skip to main content
Bezvazdušne gume

SAN SVAKOG VOZAČA! "Bezvazdušne" gume koje ne mogu da se probuše su USAVRŠENE (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen/The Wheel Network
Višestruka korist.

Skoro dve decenije nakon što je Michelin počeo da radi na revolucionarnoj konstrukciji "bezvazdušne" automobilske gume koju je nemoguće probušiti, sve smo bliži komercijalnoj realizaciji ove ideje.

Parkirao je ferarija, a kada je otvorio vrata, naišla je mazda, i oduvala ga - BUKVALNO! (VIDEO)

Parkirao je ferarija, a kada je otvorio vrata, naišla je mazda, i oduvala ga - BUKVALNO! (VIDEO)

Michelin je pre nekoliko godina počeo serijsku proizvodnju "bezvazdušnih" X Tweel guma, ali su se one do sada koristile na kosilicama za travu i drugim privrednim vozilima koja se kreću malim brzinama, jer su pri većim brzinama ove gume previše bučne zbog vibracija koje stvaraju.

U međuvremenu, Michelin se udružio sa General Motorsom (GM) kako bi započeo testiranje UPTIS (Unique Puncture-proof Tire System) guma koje je nemoguće probušiti, namenjenih putničkim automobilima.

Ove gume će se ispitivati na floti električnih vozila Chevrolet Bolt, a rezultati testova će pomoći inženjerima u daljem razvoju i unapređenju tehnologije "bezvazdušnih" automobilskih guma.

ULAGANJE U BUDUĆNOST: Usluga autonomnog taksi prevoza će koštati BILIONE dolara

ULAGANJE U BUDUĆNOST: Usluga autonomnog taksi prevoza će koštati BILIONE dolara

Ako sve bude teklo prema planu, GM namerava da od 2024. počne da koristi UPTIS gume na svojim putničkim automobilima. 

"Bezvazdušne" automobilske gume imaju više prednosti u odnosi na konvencionalne pneumatike, a najvažnija je da ne mogu da se probuše ili da ispuste vazduh.

Takođe, vozači ne moraju da brinu o pritisku u penumaticima i da li će se njihov gazni sloj brže trošiti zbog neodgovarajućeg pritiska vazduha u gumi.

Kako se navodi, UPTIS će trajati duže od konvencionalnih pneumatika, čime će se smanjiti broj guma koje zbog oštećenja ne mogu više da se koriste, pa ih je potrebno reciklirati.

Rus je pretvorio BENTLIJA U TENK, a sada je na terenu pokazao šta sve ovo bizarno vozilo može (VIDEO)

Rus je pretvorio BENTLIJA U TENK, a sada je na terenu pokazao šta sve ovo bizarno vozilo može (VIDEO)

Osim toga, automobili više neće imati rezervnu gumu u gepeku, što će dodatno uticati na smanjenje broja proizvedenih pneumatika i samim tim smanjiti potrošnju energije i zagađenje okoline koje nastaje u procesu izrade automobilskih guma. Takođe, bez rezervne gume/točka, vozila će biti lakša i trošiće manje goriva/energije u vožnji.

Michelin procenjuje da se svake godine oko 20% automobilskih guma koje su u upotrebi otpisuje zbog oštećenja koja je nemoguće otkloniti ili nepravilnog trošenja gaznog sloja. Tako na otpadu završi čak 200 miliona guma godišnje, a ovaj broj bi se značajno smanjio uvođenjem UPTIS guma u upotrebu, tvrde u ovom proizvođaču.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD noviteti

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19