fbpx
Skip to main content
Električni automobil

VELIKI PREOKRET: Svako parking mesto može postati stanica za punjenje

Foto: Profimedia
Nalaze rešenja za električne automobile...

Umesto da parkirate svoj električni auto pored stacionarnog punjača, Volkswagen predlaže da punjač dođe do vas.

Jedan od prepreka masovnijem korišćenju automobila na struju je nedovoljno razvijena infrastruktura punjača. Izgradanja velikog broja stacionarnih punjača iziskuje vreme i znatna novčana ulaganja, pa su u Volkswagenu došli na ideju da umesto fiksnih ponude tržištu mobilne, robotizovane punjače koji dolaze do parkiranog elektroautomobila na poziv, i na licu mesta obavljaju punjenje dok je vozilo parkirano.

Na taj način, u javnim garažama i parkinzima neće biti neophodno ugrađivati stacionarne punjače na velikom broju mesta, kako bi se u budućnosti zadovoljila očekivana rastuća potražnja za ovom uslugom zbog neminovne ekspanzije vozila na struju.

NA PRODAJU: Redak PAGANI Huarya Roadster traži novog kupca

NA PRODAJU: Redak PAGANI Huarya Roadster traži novog kupca

NEVEROVATNO: Napravili prvi električni automobil za reli

NEVEROVATNO: Napravili prvi električni automobil za reli

NEVEROVATNO: Otac i sin "odštampali" AVENTADORA, a nećete verovati kako im se LAMBORGHINI odužio

NEVEROVATNO: Otac i sin "odštampali" AVENTADORA, a nećete verovati kako im se LAMBORGHINI odužio

Sistem se sastoji od dva tipa robotskih modula. U jednom se nalaze baterije i on služi isključivo za punjenje, dok drugi robot ima zadatak da ga dovuče do parkiranog vozila, i vrati ga u bazu kada se dopuna baterija na automobilu završi. Robot-tegljač aktivira se preko aplikacije na smartfonu, a opremljen je sistemom za autonomno kretanje koji uključuje brojne kamere, laserske skenere i ultrazvučne senzore.

U Volkswagenu kažu da bi robotizovani punjači mogli da se koriste na lokacijama gde je ugradnja stacionarnih preskupa ili previše zahtevna zbog neophodnih infrastrukturnih radova, kao što su na primer podzemne garaže.

Osim toga, korisnicima punjača biće lakše da parkiraju svoje električno vozilo na bilo koje slobodno mesto, nego da traže ono sa instaliranim punjačem - naročito ako je već zauzeto.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD noviteti

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd