fbpx
Skip to main content
Mercedes-Benz Vision SVTR

Vlasnika prepoznaje po otisku dlana, otkucajima srca i disanju: Prva vožnja Mercedesa iz budućnosti (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/ Mercedes-Benz
Futuristički automobil nema klasičan volan, već se njime upravlja pomoću svetlećeg kontrolera na centralnoj konzoli, a ni pedale, pa ga za sada nije moguće legalno voziti zvaničnim saobraćajnicama

Nakon što je, u januaru ove godine, na najvećem svetskom sajmu potrošačke elektornike CES u Las Vegasu, Mercedes-Benz predstavio koncept Vision AVTR, taj neobični futuristički automobil upravo je odvezao svoju prvu vožnju.

Ovo napredno vozilo u potpunosti je digitalizovano, njegov izgled je inspirisan poznatim filmom "Avatar" Džejmsa Kamerona. "Biološki" dizajn vozila ostavlja utisak da autombil "živ", a takav utisak stvaraju njegove zakrivljene linije, pokretni elementi karoserije, kao i mogućost bočne vožnje zakretanjem svih točkova.

Vision AVTR je do sada služio isključivo kao demonstrator tehnoloških rešenja budućnosti, ali je ovoga puta Mercedes-Benz odlučio da ga da u ruke novinarima, kako bi se i samu uverili kakav je osećaj voziti se u jednom takvom automobilu.

Ovaj futuristički automobil nema klasičan volan, već se njime upravlja pomoću džojstika, odnosno svetlećeg kontrolera smeštenog na centralnoj konzoli. Takođe, Vision AVTR, nema ni volan, ni pedale, zbog čega se ne može legalno voziti zvaničnim saobraćajnicama.

Automobil svog vlasnika prepoznaje po otisku dlana, otkucajima srca i po disanju, pa zato u Mercedesu i kažu da se na taj način vozač "stapa" sa vozilom.

Naravno, Vision AVTR za pogon koristi elektromotore, koje ovde napajaju napredne grafenske baterije, napravljene od organskih materijala, koje su u potpunosti oslobođene retkih metala.

Svi materijali korišćeni za izradu baterija mogu potpuno da se recikliraju, pa tako mobilnost vozila postaje ekološki neutralna i nezavisna od fosilnih goriva.

Naravno, sva tehnologija primenjena u ovom automobilu još uvek je u fazi razvoja, a novinarima predstavljen automobil služi samo za prezenciju svega do čega se u razvoju stiglo.

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD noviteti

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd