fbpx
Skip to main content
stop

AKO VAM KOČNICE OTKAŽU USRED VOŽNJE: Evo šta treba da učinite da biste bezbedno zaustavili auto!

Foto: Profimedia/ilustracija
Samo bez panike!

Ako vam se nekada dogodilo da vam usred vožnje otkažu kočnice, onda znate koliko to zna da bude neugodna (i opasna) situacija. Da biste izbegli paniku i nesreću, treba da znate šta tačno da učinite u toj situaciji. Zbog toga je stranica Auto Guru sastavila uputstva koja će vam pomoći da zaustavite automobil čak i kad vas kočnice ne slušaju.

Smanjite brzinu

Ako pritiskate kočnicu, a ništa se ne događa, postoji drugi način da usporite. Smanjite brzinu menjačem, ali postepeno, jednu po jednu brzinu, ne preskačući odmah na najmanji stepen prenosa, jer u tom slučaju mogu da blokiraju točkovi. Za to vreme lagano popuštajte pritisak na kvačilu. Ako vozite automatik, trebalo bi ručno da izaberete brzine. Kada uspete da smanjite brzinu, to će podstaći motorno kočenje. Smanjuje se broj okretaja, motora pa i sama brzina automobila.

vozač
Foto: Profimedia

Izbegavajte neutralan položaj menjača

Bilo da vozite auto s manuelnim ili automatskim menjačem, izbegavajte da stavljate menjač u neutralan položaj. Ovo će onemogućiti motorno kočenje i vaš auto će nastaviti da se kreće slobodno, samo uz otpor vazduha i korljanja. Ako se menjač ipak nađe u neutralnom položaju i iz njega ubacite u brzinu, može se dogoditi da vam se točkovi zablokiraju i da izgubite kontrolu nad autom.

Koristite ručnu kočnicu

Pre nego što povučete ručnu kočnicu, morate da usporite na neki od pre spomenutih načina. To znači da ćete neko vreme morati da se krećete polako pre nego što je povučete, a onda će ona potpuno zaustaviti auto. Zapamtite da ne treba svom snagom da povučete ručnu kočnicu, nego nežno, dok ne primetite da vozilo usporava. Ako je povučete previše brzo, blokiraćete zadnje točkove.

RADI SE NA TOME: U budućnosti čovek za volanom biće suvišan

RADI SE NA TOME: U budućnosti čovek za volanom biće suvišan

VELIKI PROBLEM: Radnik oboleo od koronavirusa, cela linija u karantinu

VELIKI PROBLEM: Radnik oboleo od koronavirusa, cela linija u karantinu

SVAKA IM ČAST: Prave auto sa sistemom odbrane od korone!

SVAKA IM ČAST: Prave auto sa sistemom odbrane od korone!

Izbegavajte preteranu upotrebu volana

Naravno da ćete morati da pomerite volan kako biste zaobišli nešto ili skrenuli, ali izbegavajte oštro okretanje volana kako ne biste izgubili kontrolu nad vozilom. Nežnim okretanjem zaustavićete auto sigurno i održati kontrolu nad njim.

Naravno, iako katkad ne možete da izbegnete otkazivanje kočnica, najbolje je da ih redovno proveravate kako biste bili sigurniji.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd