fbpx
Skip to main content
Elektromobil

BENZIN JE GOTOV! Nova baterija omogućava punjenje električnih automobila za samo 10 minuta

Foto: Profimedia
Još je i povoju, ali...

Kada su električni automobili u pitanju vozači su obično najviše zabrinuti u vezi sa rastojanjem koje neki model može da pređe po jednom punjenju.

Uhvatili su ga u prebrzoj vožnji - dobio je kaznu, JEDINSTVENU I ISTORIJI!

Uhvatili su ga u prebrzoj vožnji - dobio je kaznu, JEDINSTVENU I ISTORIJI!

Moderniji automobili imaju veće kapacitete, ali je punjenje i dalje jedan od najkompleksnijih problema, budući da, iako se bitno popravilo, i dalje zahteva više vremena za punjenje nego što je potrebno da se u dizel modele natoči gorivo.

Zahvaljujući istraživačima sa Penn State univerziteta to bi uskoro moglo da se promeni, budući da veruju da su pronašli rešenje za ovaj problem, a uz pomoć nove baterije koja bi za samo 10 minuta mogla da nadoknadi 80 odsto energije. Iako je punjenje običnog rezervoara i dalje brže, radi se o značajnom napretku koji bi mogao da umanji anksioznost kod vozača električnih automobila.

električni automobil
Foto: Profimedia

Rešenje ne podrazumeva super-punjenje za litijum-jonske baterije, budući da se, kada se to pokuša, formiraju takozvani litijumski „tanjiri“ koji umanjuju kapacitet baterije. Rešenje bi, tvrde istraživači, moglo da bude u zagrevanju baterije do visokih temperatura, budući da se tako sprečava formiranje „tanjira.“

Baterije su tokom testiranja bez zagrevanja počele da formiraju „tanjire“ posle 60 ciklusa, da bi se nakon zagrevanja uspelo da se baterije napune čak 2.500 hiljade puta, a da se litijum „tanjiri“ ne formiraju. Iako još uvek nije sigurno da bi ova tehnologija brzog punjenja mogla da se koristi u budućnosti, stručnjaci sa Penn State univerziteta veruju da će vreme punjenja uskoro uspeti da skrate na pet minuta.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd