fbpx
Skip to main content
Čas voznje

BILI SMO U ZABLUDI: Evo ko su bolji VOZAČI - muškarci ili žene!? REZULTATI istraživanja su neverovatni

Foto: Profimedia
Da li možete da verujete?!

Često se u javnosti vode polemike o tome ko je bolji za volanom, muškarci ili žene, i verovatno se svi pripadnici oba pola nikada oko toga neće složiti.

Ali, šta je s vožnjom koja zahteva još veću fizičku i mentalnu spremnost, kao što su sportske auto utrke? Nedavna je studija pokazala kako nema razlike u fizičkoj spremi između profesionalnih muških i ženskih vozača Motorsport trka, ali i da žene imaju veće šanse biti brže od muških protivnika, ako treniraju u istim uslovima.

Kad je reč o sportskim trkama, debate "ko je bolji' su još žešće, a posebno se raspravlja o tome je li nežniji pol jednako sposoban izdržati sve brutalne uslove koji ih mogu zadesiti na stazi. U tom je sportu posebno je uvreženo mišljenje da žene teže podnose uvete poput visokih temperatura, posebno za vreme menstruacija.

Zbog takvog je mišljenja na kritike svojih kolegica naišla i jedna žena iz sveta Motorsporta, članica FIA (Federation Internationale de l'Automobile), Španjolka Carmen Jorda (27) koja je kolegice vozačice pozvala da "teže fizički manje zahtevnim trkama".

Žena vozač
Foto: Profimedia

Tim su povodom naučnici sa Univerziteta Michigan State University kod tri vozača i tri vozačice uporedili otkucaje srca, telesnu temperaturu i količinu stresa koju im uzrokuju velike vrućine. Njih se šestero ocenjivalo kroz dve etape vožnje, prvo s otvorenim, pa sa zatvorenim kokpitom, a voditelji studije su objasnili:

- Napor koji uzrokuju visoke temperature najveći je "okidač stresa" u vožnji, a premda je kod žena za vreme ciklusa telesna temperatura nešto viša, pokazalo se da to ne utiče na njihove sposobnosti za volanom. Kriva je pretpostavka da su one tada umornije i potencijalno sporije, ili čak da su opasnost za druge vozače 'onih dana u mesecu" - objasnio je voditelj studije prof. David Ferguson, koji 15 godina proučava fizionomiju vozačica auto utrka.

Dodao je i kako se pre verovalo da su žene na putu posebno opasne za vreme tzv. luteinske faze (druga polovina ciklusa koja počinje nakon ovulacije i traje do idućeg ciklusa).

- Danas, nakon svih provedenih istraživanja sa sigurnošću možemo tvrditi kako to nije tako, i da se žene za volanom snalaze jednako dobro, ili čak bolje od muških kolega - zaključio je Ferguson, pišu 24sata.hr.

Vozač
Vozač
Foto: Profimedia/ilustracija
+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
2 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19