fbpx
Skip to main content
Truba

BOLJE DA TRUBIM NEGO DA POLUDIM: Evo u kojim situacijama je opravdano koristiti sirenu na automobilu

Foto: Profimedia
Da li samo onda kada je to neophodno da bi se izbegao neki incident ili je korisno opomenuti bahate i nepažljive vozače i pešake kada urade nešto opasno, kako to ne bi ponavljali?

Postoje pisani i nepisani zakoni. Međutim, jedno je jasno – izbegavajte da koristite sirenu osim ako to nije apsolutno neophodno, iako je zakonom dozvoljeno. U urbanim sredinama koncentracija vozila je tolika da kada bi svi počeli sirenom da iskazujemo svoju frustraciju ponašanjem drugih vozača, nastala bi glasna kakofonija koja bi vremenom stanare okolnih zgrada dovela do ludila.

Šta kaže Zakon?

Zakon o bezbednosti saobraćaja kaže u Članu 59:

Vozač je dužan da upotrebi zvučni znak upozorenja kada to zahtevaju razlozi bezbednosti saobraćaja, a naročito:

 1. na putu van naselja zbog upozorenja drugom učesniku u saobraćaju da želi da ga pretekne ili obiđe, ako bi bez tog znaka postojala opasnost nastanka saobraćajne nezgode,
 2. ako se pored kolovoza nalazi dete koje ne obraća pažnju na kretanje vozila,
 3. na putu van naselja pre ulaska u nepreglednu i uzanu krivinu ili dolaska na prevoj, gde je mimoilaženje otežano.

Vozač je dužan da zvučni znak upozorenja daje u meri koja je dovoljna da se drugi učesnici u saobraćaju upozore. Vozač ne sme da upotrebljava zvučni znak promenljive frekvencije, osim u slučajevima predviđenim ovim zakonom.

Drugim rečima, dozvoljeno je koristiti sirenu, osim ako to nije zabranjeno saobraćajnim znakom, npr. u blizini porodilišta ili bolnica.

VOZAČI, OPREZ! Lopovi znaju kako da PREVARE sistem za daljinsko zaključavanje na ovim modelima

Žena pokazuje srednji prst
Foto: Profimedia

Kada zaista moramo da trubimo?

Kao što i u samom zakonu piše, u situacijama kada je moguće da dođe do incidenta, tj. saobraćajne nezgode bilo koje vrste. Na primer, vidite malo dete pored puta i malo dalje od njega roditelje koji očigledno ne obraćaju pažnju na dete, logično i jedino što treba da uradite jeste da usporite (kako biste mogli da se potpuno zaustavite u slučaju da dete istrči na put) i da zatrubite kako biste skrenuli pažnju roditeljima i samom detetu.

"Bolje da trubim nego da poludim!"

Ovakav odgovor je portal Polovniautomobili.com dobio od jednog terenskog komercijaliste koji svakodnevno provede više od 12 sati na beogradskim ulicama. Kada su ga pitali koliko često on koristi sirenu, njegov odgovor je bio podugačak, pa su ga malo izbrusili i upristojili:

„Ja svaki dan čekam na preko 100 semafora da crveno pređe u zeleno. Zamislite kako se osećam kada vozač koji je prvi na semaforu ne obraća pažnju na saobraćaj, već gleda u telefon. Upali se zeleno, on i dalje gleda u telefon. Šta treba da radim u takvoj situaciji? Da sačekam da on „izlajkuje“, završi SMS ili retvituje nešto? Jednostavno moram da trubim.

Ili na putu sa dve trake, kada na semaforu postoji uslovno zeleno za desno, a neko ko ide pravo stane u desnu traku i blokira čitavu kolonu koja bi upravo tu da skrene desno.

Poprskao je auto sa WD-40, ono što je otkrio može da vam uštedi GOMILU novca (više na OVOM linku).

Jednostavno sam prinuđen da koristim sirenu kada grupe pešaka idu sredinom ulice ne registrujući vozila iz sebe, mada to isto rade i pojedinci sa slušalicama u ušima. Istina, trotoari su često zauzeti parkiranim automobilima, ali taj problem zaista nisam u stanju da rešim.

Pešaci prelaze van zebre ili na crveno – ja pustim jednog najbahatijeg, pošto moram da se zaustavim da ga ne pregazim, a sad više ne vredi da mu trubim. Kad to vide ostali, onda krenu i oni za njim... E, tada „legnem“ na sirenu i ispsujem ih kroz otvoren prozor.

Mnogo je primera kojih ne mogu ni da se setim. Uglavnom, da ne koristim sirenu da „raščišćavam“ saobraćaj, ne bih svakodnevno provodio za volanom po 12, već najmanje 18 sati.

Svestan sam da ta buka smeta stanarima, ali kada bi bilo više reda u saobraćaju, ne bi bilo potrebe da se koristi sirena“.

Gužva u saobraćaju
Foto: Profimedia/ilustracija

Ko trubi, zlo ne misli

Drugi vozači jednostavno uživaju korišćenju svoje sirene i ne vide kako to može da smeta nekome, pa je koriste u svakoj prilici:

 • Kad je svadba, ali to se ni ne računa. Već su nam zabranili da pucamo! Treba li da idemo na venčanje kao na sahranu?
 • Kad tražim parking, pa vidim da se neko “mota” oko auta, svirnem da ga pitam da li se upravo uparkirao ili planira da izađe
 • Trubim obavezno na semaforu kada neko ne krene odmah na zeleno, nego spava za volanom
 • Trubim i kad neko ispred mene vidi trepćuće zeleno na semaforu, pa svom snagom nagazi na kočnicu
 • Trubim kada dođem na benzinsku pumpu, a nema “onog malog” što toči plin
 • Trubim portiru kada stignem ispred firme da ga pozdravim
 • Trubim portiru kada krenem iz firme da ga pozdravim
 • Svirnem i da se zahvalim onome što me pustio da se uključim na put kad sam izlazio sa parkinga, red je...
 • Trubim kada prolazim pored kafane da pozdravim prijatelje
 • Svirnem i onome pored mene da me pusti da se uključim u njegovu traku, zato što hoću da skrenem gore levo. Svirnem i da mu se zahvalim što me pustio
 • Svirnem redovno i komšinici sa kraja ulice. Nisam ni ja od kamena
 • Trubim obavezno pešacima kada prelaze na crveno, a naročito kad mi istrči ispred auta van zebre. Neka se nauče da prelaze ulicu normalno, a ne da ja robijam zbog toga što se njima žuri negde
 • Trubim i onima što zauzmu levu traku i ne prelaze 50 km/h. Ja im ablendujem da se sklone, a oni me ignorišu
 • Svirnem i svim poznanicima, a dobri prijateljima zatrubim baš muški
 • Trubim i saobraćajcu koji dođe kad se pokvari semafor, pa našu kolonu dugo drži u mestu

Sigurno poznajete bar neku ovakvu „ličnost“.

Ovo su 5 opasno glupih mitova o vezivanju sigurnosnog pojasa - broj 5 je NAJOPASNIJI, više pročitajte OVDE.

Šta vi mislite?

Na prvom mestu, smatrate li da se previše trubi u vašem okruženju i kada se to čini, da li je opravdano? U kojim situacijama odobravate korišćenje sirene? Imate li razumevanja za vozače koji ceo dan provedu za volanom i susretnu se sa brojnim frustrirajućim situacijama u saobraćaju? Recite nam u komentarima!

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Mist
-1 Beograd