fbpx
Skip to main content
saobraćaj

DA LI DIZELAŠI NESTAJU? Ogroman pad! A ova zemlja je prva po prodaji ELEKTRIČNIH automobila!

Foto: Profimedia/ilustracija
Značajne promene!

U prvom kvartalu ove godine udeo dizelaša na evropskom tržištu novih automobila je zabeležio drastičan pad. Ako se uporedi prodaja sa istim razdobljem prošle godine udeo dizelaša na tržištu smanjio se za 17%, što u prevodu znači da je u Evropi prodato 322.622 primeraka s dizelskim motorom manje nego u istom razdoblju prošle godine. Istovremeno, benzinci beleže rast popularnosti od 14,6% i plus od oko 300.000 primeraka za isti period.

Ukupno gledano, udeo dizelaša na tržištu Evrpske unije iznosi 37,9%, a benzinaca 55,5%.

KAKVA ZVER! Svima zastao dah zbog Putinovog automobila na današnjoj inauguraciji (VIDEO)

Najveći rast zabeležio je segment vozila sa ekološkim pogonom. Prodaja plug-in hibrida porasla je za čak 60,2%, dok je udeo električnih automobila zabeležio skok od 34,3%.

Električni auto
Foto: Srbija Danas

Sveukupno gledano, u Evropskoj uniji je u prvom kvartalu prodato 69.898 vozila sa mogućnošću punjenja (ECV - electrically-chargeable vehicles), što je plus od 47%. Udeo hibrida je u istom periodu skočio 25,7% i iznosio 139.556 primeraka.

Pritom Norveška nije evropski broj 1 u prodaji elektrificiranih vozila. Pretekla ju je Nemačka koja beleži rast od neverovatnih 73,4%, što znači da je u prvom kvartalu prodato čak 17.574 primeraka takvih vozila.

Udeo dizelaša na nemačkom tržištu je pao čak 21,3%, dok je udeo benzinaca skočio za 20,3%. Prevedeno, Nemci su ove godine kupili oko 80.000 manje dizelaša u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd