Skip to main content
Berta Benc

Da li ste znali da je PRVI VOZAČ automobila bila ŽENA?! (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/Mercedes-Benz USA
Odigrala je važnu ulogu u pionirskim danima automobila.

Mercedes je objavio zanimljiv video u kome nas podseća na same početke auto-industrije i odaje priznanje jednoj ženi koja je odigrala važnu ulogu u "rađanju" automobila.

Iz nekog razloga, muškarci uglavnom misle da su "bogomdani" za vožnju automobila i često sa nipodaštavanjem gledaju na žene za volanom. 

Ovo SVI RADIMO na autoputu - a NE ZNAMO da je reč o PREKRŠAJU: Kazna iznosi 5.000 DINARA!

Međutim, manje je poznato da je upravo jedan žena dala početni impuls automobilskoj industriji kada se 1888. odvažila da sedne za upravljač novokonstruisanog vozila koje je zbunjenom posmatraču iz tog doba moglo izgledati kao kočija bez konja. 

Berta Benc
Berta Benc
Foto: Youtube Printscreen/Mercedes-Benz USA

Ta žena bila je Berta Benc, a pomenuto neobično vozilo na tri točka konstruisao je njen suprug, Karl Benc, jedan od pionira auo-industrije i osnivač kompanije koja će izroditi jednu od najpoznatijih auto-marki na svetu, Mercedes-Benc. 

Međutim, Karl je smatrao da još nije vreme da isproba svoj izum u vožnji po putu. Berta je bila suprotnog mišljenja – verovala je da svet spreman za automobile. 

JOŠ 3 DANA DO PREMIJERE: Ruski Rolls Royce luksuzom ne zaostaje za originalom (VIDEO)

Bez znanja svog muža, odlučila je da isproba novo vozilo na putu od Manhajma do Forchajma dugom 106 km. 

Berta Benc
Berta Benc
Foto: Youtube Printscreen/Mercedes-Benz USA

Njeno istorijsko putovanje imalo je za cilj da pokaže da vozilo - u koje su ona i Karl investirali dosta novca - predstavlja značajan i koristan izum koji, ako se na pravi način prikaže svetu, može da im donese finansijsku korist. 

Bencov automobil na tri točka dobijao je pogon od četvorotaktnog motora od 2,5 konjskih snaga, i bio je sposoban da postigne brzinu od 40 kilometara na sat. 

SVETSKA PREMIJERA: Da li ovaj automobil vredi 5 miliona evra? (VIDEO)

Tokom svog epskog putovanja, Berta, koja je posedovala zavidno znanje iz mehanike, uspela je da otkloni više kvarova, a usput je morala da se zaustavi u gradiću Vislohu kako bi od lokalnog apotekara kupila još goriva za automobil. 

Berta Benc
Berta Benc
Foto: Youtube Printscreen/Mercedes-Benz USA

Berta na ovom istorijskom putovanju nije bila sama. Pomagali su joj sinovi Rihard (13) i Eugen (15), koji su, između ostalog, bili zaduženi da snabdevaju motor neophodnom vodom za hlađenje koja je morala često da se dopunjava. 

Oni su u više navrata bili prinuđeni da poguraju automobil na uzbrdicama, s obzirom da vozilo nije imalo dovoljno snage da samo uz pomoć motora savlada strme uspone na putu. 

EH, DA SE IMA VIŠKA PARA... Ovaj Folcvagenov mikrobus je prosto NEODOLJIV (VIDEO)

Berta ja na kraju uspela u svom naumu i kada je stigla na odredište obavestila je svog supruga telegramom o uspešno završenom putovanju. Čak je i ponovila podvig, kada se nekoliko dana kasnije automobilom vratila u Manhajm. Ostalo je istorija. 

BAŠ BAHATO: Razlupala auto, muž joj kupio novi - a ona protestuje: "NEĆU OVAJ!" (VIDEO)

Mercedes je u znak sećanja na ovaj događaj i jednu hrabru ženu napravio kratki film u kome nas podseća na same početke auto-industrije i odaje priznanje Berti Benc koja je odigrala važnu ulogu u pionirskim danima automobila.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd