Utorak 19. mar 2024.
vozač za volanom automobila

DA LI STISKATE KVAČILO KAD PALITE AUTO? Ovo je jedini pravi način da startujete motor!

Foto: Profimedia
Vozači imaju različite navike!

Neki vozači pritisnu papučicu kvačila kada "pale" auto, drugi ne. Jedni samo rade onako kako su naučeni, drugi imaju konkretna objašnjenja kako se pritiskanjem ili nepritiskanjem kvačila čuvaju određeni delovi, a tu je i bezbednost... Odgovor na pitanje ko je u pravu potražio je sajt Polovni automobili.

Krenimo od najvažnijeg. To je bezbednost – a posle toga idu tehničke stvari.

Bezbednost

Savetujemo da motor uvek startujete sa:

a) pritisnutim kvačilom

b) ručicom menjača u neutralnoj poziciji

c) i povučenom ručnom kočnicom, a ne smeta ni da držite stopalo na papučici nožne kočnice

Čovek sedi za volanom u džipu
Foto: Profimedia

Zašto pritisnuto kvačilo? Zato što ako okrenete ključ, a menjač je u brzini, auto može da poskoči i napravi štetu ili povredi nekoga.

"Ali ja nikad ne držim menjač u brzini, nego samo povučem ručnu!"

Da, ali možda ga je neko drugi ubacio u brzinu. Na primer, neko od ukućana ili prijatelja preparkiravao auto ili jednostavno išao u auto da uzme nešto, primetio da menjač nije u brzini i ubacio ga u brzinu misleći da vam tako čini uslugu. Ili možda preuzimate auto iz servisa, iz perionice ili sa tehničkog pregleda... Možda i vi sami iz nekog razloga, uprkos čvrsto ustaljenoj navici ostavite menjač u "prvoj" – neko vas omete, pa zaboravite i slično.

Kao što "prazan" pištolj opali jednom godišnje, tako i u ovom slučaju trenutak nepažnje može skupo da košta. Ima mnogo raznih scenarija u kojima vi sednete za volan i okrenete ključ, a menjač je u brzini iako ste vi ubeđeni da nije.

"Ali ako po navici pritiskam kvačilo, zašto menjač mora da bude "u leru" (neutralnoj poziciji)?"

Ne mora, ali to je još jedan vid sigurnosti. Na primer, može da vam sklizne noga sa papučice, da rano ujutro dok vam je mozak još u polubudnom stanju pustite kvačilo misleći da ste izbacili menjač iz brzine... Pored toga, uglavnom nećete krenuti iste sekunde kada upalite auto, a nije ni zdravo držati kvačilo dugo pritisnuto.

saobraćaj
saobraćaj
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Neke automobile uopšte ne možete da upalite ako ne pritisnete kvačilo

Postoje automobili čiji motor je nemoguće startovati bez pritiskanja kvačila. Ima ih i starijih i novijih, nezavisno od toga da li se pale okretanjem ključa ili pritiskom na dugme. Sa mehaničke tačke gledišta, pritiskanjem papučice kvačila razdvajate motor i menjač, a time olakšavate anlaseru (i akumulatoru) koji treba da "zavrti" motor dok se ne upali.

Čak i kad je ručica menjača u neutralnom položaju, to ne znači da su motor i menjač odvojeni. Kada motor radi u mestu, u leru, određeni delovi u menjaču se takođe okreću, samo što su zupčanici u takvom položaju da se ništa ne prenosi na točkove.

Koliki otpor pruža menjač u ovom slučaju i koliko taj otpor realno utiče na startovanje motora bez pritisnutog kvačila? To zavisi od mnogo faktora, tako da je nemoguće dati univerzalan odgovor. Zavisi od motora, (snage) anlasera, akumulatora, vrste ulja u menjaču, perioda tokom kojeg auto nije paljen, spoljašnje temperature...

Ove registarske tablice koštaju 9 miliona dolara - kad vidite šta piše na njima, sve će vam biti jasno! (FOTO)

Ove registarske tablice koštaju 9 miliona dolara - kad vidite šta piše na njima, sve će vam biti jasno! (FOTO)

OVAKVU GUMU JOŠ NISTE VIDELI: Policajac ga zaustavio i sprečio TRAGEDIJU (FOTO)

OVAKVU GUMU JOŠ NISTE VIDELI: Policajac ga zaustavio i sprečio TRAGEDIJU (FOTO)

AKO ŽELITE DA PROĐETE JEFTINIJE: Ovih 5 stvari nipošto ne smete da kažete kada kupujete polovni auto!

AKO ŽELITE DA PROĐETE JEFTINIJE: Ovih 5 stvari nipošto ne smete da kažete kada kupujete polovni auto!

Na primer, mnogi vozači sigurno znaju šta se dešava sa Zastavinim vozilima zimi, na niskim temperaturama, kada neposredno nakon paljenja auta sa ručicom menjača u neutralnom položaju puste kvačilo? Auto bukvalno krene, iako menjač nije u brzini. Zašto? Zato što se ulje u menjaču zbog niske temperature dovoljno "zgusnulo" da može da prenese određenu silu između komponenti menjača koje su fizički razdvojene i na taj način pokrene auto.

Ovde nije stvar u konstrukciji vozila ili menjača, pošto se isto dešava i kod nekih starijih vozila drugih marki, već u karakteristikama ulja pri niskim temperaturama, ali ovaj "fenomen" može da posluži kao primer i pomoć pri razumevanju kompletne problematike.

Sa novijim, kvalitetnijim uljima ovaj problem je drastično ublažen, ako ne i otklonjen.

Uglavnom, pritiskanjem kvačila odvajate motor od menjača, otklanjate nepotreban otpor i olakšavate posao i anlaseru i motoru i akumulatoru.

"Nevernici"

Mnogi vozači ne pritiskaju kvačilo; kažu:

a) da im se nikada nije pokvario alternator

b) da motor odmah pali

c) i da im akumulatori traju godinama nakon isteka garancije

NISU SUJEVERNI, ALI... Porše ima ČUDNO pravilo koje primenjuje na SVE automobile!

NISU SUJEVERNI, ALI... Porše ima ČUDNO pravilo koje primenjuje na SVE automobile!

TO JE SAOBRAĆAJNA KULTURA! Na putu krkljanac, a vidite kako se Nemci prestrojavaju! Kod nas je ovo NEZAMISLIVO!

TO JE SAOBRAĆAJNA KULTURA! Na putu krkljanac, a vidite kako se Nemci prestrojavaju! Kod nas je ovo NEZAMISLIVO!

AL' SE ZBUNIO! Policajac zaustavio Tesla automobil bez vozača (VIDEO)

AL' SE ZBUNIO! Policajac zaustavio Tesla automobil bez vozača (VIDEO)

Takođe tvrde da ne menjaju način paljenja auta ni zimi ni leti, pa ne vide nikakav razlog za pritiskanjem kvačila prilikom paljenja.

Takve vozače nemamo nameru da ubeđujemo da menjaju navike. Samo apelujemo da pre svakog startovanja ipak provere da li je menjač zaista izbačen iz brzine – i zbog sopstvene i zbog tuđe bezbednosti.

Produžava se životni vek plivajućem zamajcu

Nemoguće je proceniti koliko će se produžiti životni vek plivajućem zamajcu ako auto palite i gasite sa pritisnutim kvačilom, ali sigurno je da mu vibracije prilikom ova dva "događaja" nimalo ne prijaju.

Šta kažu proizvođači automobila?

Sva uputstva za korišćenje automobila koja smo pogledali kažu isto – auto se pali sa pritisnutim kvačilom. I menjačem u neutralnom položaju.

Zaključak

Auto možete da palite bez pritiskanja kvačila, ali mi to nipošto ne preporučujemo.

Zbog bezbednosti na prvom mestu, i zbog čuvanja vozila na drugom mestu.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd