fbpx
Skip to main content
Tesla

Da li su u Tesli pogrešili kada su sve funkcije i komande stavili na jedno mesto?

Foto: Profimedia
Zanimljivo...

Američka agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA) istražuje slučajeve otkazivanja Teslinog multimedijalnog sistema u pojedinim primercima Modela S, a veliki problem može da bude to što je američki proizvođač gotovo sve funkcije i komande automobila smestio na touchscreen tog uređaja.

Tesla
Foto: Profimedia

NHTSA je otvorio zvaničnu istragu nakon što je primio pritužbe o otkazivanju ovog sistema na 11 primeraka Modela S proizvedenih između 2013. i 2015. godine.

Kako se navodi, u slučaju da se potvrdi da nešto nije u redu sa multimedijalnim sistemom, u potencijalnoj opasnosti su vlasnici oko 63.000 Tesla Model S automobila.

SEAT će praviti električne trotinete i skutere

SEAT će praviti električne trotinete i skutere

U Norveškoj je svaki drugi auto na struju

U Norveškoj je svaki drugi auto na struju

Evo kako izgleda hrvatska fabrika super-automobila

Evo kako izgleda hrvatska fabrika super-automobila

U srcu ovog sistema je Nvidia Tegra 3 mikroprocesor sa integrisanom eMMC NAND fleš memorijom od 8 GB. Reč je o memoriji koja ima ograničen životni vek u zavisnosti of broja radnih ciklusa programa.

Naznake da je ovaj uređaj pred otkazivanjem su, između ostalog, produženo vreme potrebno za njegovo uključivanje, kao i povremeni gubitak navigacije u vozilu.

Ukoliko upravljačka jedinica multimedijalnog sistema potpuno otkaže, gube se sve njegove funkcije, uključujući navigaciju, mogućnost pretrage Interneta, prikaz pomoćne kamere za vožnju unazad...

Kako se navodi, kvar ove jedinice može dovesti i do problema sa kontrolom klima-uređaja, ali i nemogućnosti maksimalne dopune pogonske baterije prilikom punjenja električnom energijom.

U jednoj od pritužbi upućenoj NHTSA, vlasnik spornog Modela S se požalio da nakon otkazivanja uređaja nije mogao da odmagli staklene površine jer nije mogao da pristupi komandama klima-uređaja.

U drugoj žalbi, vlasnik tvrdi da je iz istog razloga bio onemogućen da kontroliše funkcije povezane sa Tesla autopilotom, što je potencijalno najopasniji problem od svih navedenih.

NHTSA je saopštio da je Tesla spornu fleš memoriju osim u Model S (2012-2018.) ugrađivao i u Model X (2016-2018.), ali ovaj električni krosover za sada nije obuhvaćen njihovom istragom.

Pročitajte i:

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd