Utorak 19. mar 2024.
motor automobila

Da li treba prati motor automobila ?

Foto: Profimedia
Ukoliko morate da operete motor, možda je najbolje da pronađete profesionalnu firmu koja se time bavi...

Mnogi vozači ne vole da vide kada se prljavština, vremenom, nakupi na motoru i u prostoru oko njega. Ipak, pitanje da li treba prati motor često se postavlja.

U većini slučajeva pranje motora nije preporučljivo, zbog toga što mlaz vode ili šampon može da bude štetan. Savremeni motori su zaštićeni od korozije, većina ima plastičnu zaštitu sa donje strane, koja ih štiti od blata i drugih nečistoća.

Takođe, novi motori su opremljeni savremenim tehnološkim rešenjima, odnosno elektronskim komponentama, pa nije preporučljivo da se one kvase jodom.

motor automobila
motor automobila
Foto: Profimedia

A ako baš insistirate na pranju, izbegavajte pranje vodom pod jakim pritiskom ili sisteme koji čiste parom, zato što mogu da oštete delove motora - pogotovo elektroniku.

Ako baš morate da operete motor, važno je da to radite kada je potpuno hladan, jer ako su delovi motora vrući, kao a vi ih polijete hladnom vodom - može doći do pucanja metalnih delova. Nipošto ne koristite agresivna sredstva za pranje, već isključivo neki blaži odmašćivač.

Ponavljamo, ukoliko morate da perete motor možda je najbolje da pronađete profesionalnu firmu koja se bavi tim poslom, podseća HAK.

Ipak, najbolje bi bilo da izbegnete pranje motora, ako za to nema posebnog razloga (npr. ako ste kupili polovan stariji auto, koji je negde dugo stajao i nije bio vožen).

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd