fbpx
Skip to main content
paljenje automobila

Danas su svi motori turbo, a njih treba rashladiti pre gašenja: Evo kako da to uradite!

Foto: Profimedia
"Vešto" gašenje motora je veoma bitno, naročito posle dinamičnije vožnje...

Broj novih automobila koje pokreću isključivo motori sa turbopunjačima iz dana u dan sve je veći. Ako ste vlasnik turbobenzinca koji želi da mu automobile što duže potraje, trebalo bi da znate da su za turbobenzince potrebni određeni radni uslovi, kao što je "vešto" gašenje motora - naročito posle dinamičnije vožnje.

Zašto motor treba da se hladi?

Iako na kratkim relacijama od nekoliko kilometara i uz malo opterećenje, ne treba brinuti o stanju motora i njegovim delovima prilikom gašenja, nakon duge vožnje auto-putem ili agresivnije, sportske, tokom koje je korišćen pun potencijal motora, potrebno je pustiti motor da se malo ohladi pre isključivanja (gašenja).

To se pre svega odnosi na motore sa turbopunjačem, koji zahvaljujući kompresoru, pružaju bolju fleksibilnost i dinamiku tokom vožnje.

Turbopunjači ili superpunjači (kod motora sa kompresorom) su veoma opterećeni uređaji. Pokretan izduvim gasovima motora, rotor turbopunjača unutar kućišta okreće se brzinom i do 200.000 o/min, na temperaturi od nekoliko stotina stepeni.

Pravilno hlađenje i podmazivanje, ključni su za sprečavanje oštećenja turbopunjača, za šta je odgovorno motorno ulje. Slično je i kada je reč o kompresoru, pišu Automobili.ba.

Isključivanjem vrućih izduvnih gasova, odmah nakon zaustavljanja automobila, prekida se dovod maziva u turbinu koja još uvek radi u praznom hodu, usled čega joj se temperatura brzo povećava, što uzrokuje sagorevanje ulja, začepljenje čađi u uljnim kanalima i začepljenje ležajeva.

automobil
automobil
Foto: Profimedia

Kako ohladiti motor?

Nakon duže vožnje velikom brzinom ili sportske vožnje, pričekajte barem 90 sekundi, držeći motor u praznom hodu, da bi se turbinsko kolo usporilo, a radna temepratura ulja smanjila na temperaturu motora pre gašenja.

Nakon vožnje na kraćim udaljenostima, npr. u dinamičnim gradskim sredinama, potrebno je približno 30 sekundi da se turbopunjač ohladi.

Ako putujete auto-putem i svraćate do benzinske pumpe ili parkinga, dobro je usporiti na oko 1-2 kilometra ranije. Tako da motor radi pri maloj brzini, pod malim opterećenjem, ali je ulje u cirkulaciji.

Nakon vožnje i zaustavljanja automobila, više nije potrebno dugo hlađenje motora. Savet je da vozilo tada parkirate, otkopčate sigurnosne pojaseve, uzmete sve što vam je potrebno i tek tada ugasite motor, neposredno pre napuštanja automobila. Obično je to dovoljno vreme da se motor ohladi.

Neopreznost u vezi sa radom motora, posebno onih opremljenih turbopunjačem, povećava rizik od skupih kvarova nakon nekoliko desetina hiljada prevezenih kilometara.

Pod pretpostavkom da bi vek trajanja turbopunjača, u optimalnim uslovima trebalo da bude oko 300 hiljada km, pažljivim postupanjem, radni vek motora (turbopunjača ili kompresora) se može produžiti za oko 100 hilada kilometara.

Na kraju, potrebno je napomenuti da u nekim, posebno sportskim automobilima, postoji mogućnost hlađenja turbine sistemom podmazivanja, čak i nakon isključivanja motora.

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd