fbpx
Skip to main content
auto

DOPADA VAM SE MALI GRADSKI SMART? Sprema se nova verzija, a biće kao DŽIP (FOTO)

Foto: Srbija Danas
Još uvek nema podataka o tehničkim karakteristikama električnog pogona, ali nagađa se da bi Smart SUV mogao imati autonomiju od 300 kilometara.

Smart, sa svojim novim kineskim partnerima, ubrzano radi na potpuno električnom malom gradskom SUV modelu.

Nemački Daimler AG je, u martu prošle godine, najavio zajedničko ulaganje sa kineskom kompanijom Zhejiang Geely Group, u odnosu 50 prema 50 posto. Prema sporazumu o zajedničkom ulaganju, nova generacija električnih Smartova će se proizvoditi u novoj fabrici električnih automobila u Kini, a globalna prodaja bi trebalo da počne 2022. godine.

Kinezi će tako preuzeti inženjering marke Smart, dok će odeljenje Mercedes-Benza nastaviti da dizajnira vizuelni izgled automobila.

Smart je 2012. godine predstavio koncept model "Smart Forstars", kojim je imao nameru da zainteresuje stanovnike velikih gradova koji vole robusnija vozila nalik terencima. "Smart Forstars" na električni pogon je deo tzv. SUC (Sports Utility Coupé) segmenta, namenjen je za dve osobe, i ima dosta prostora za odlaganje prtljaga. Njegovo ime je referenca na staklenu kupolu iznad putnika koja omogućava jasan pogled na zvezdano nebo.

Novi gradski SUV ili SUC će imati električni pogon. Njegov konačni dizajn možda neće biti identičan "Forstars" konceptu, ali je izvesno da će koristiti kinesku CMA platform (Compact Modular Architecture) koja predstavlja osnovu modela Volvo XC40, Polestar 2 i potpuno novog kineskog SUV-a Lynk & Co 01, upravo predstavljenog u Pekingu.

Nagađa se da bi novi Smart SUV trebalo da bude dužine do četiri metra, što ne bi trebalo da bude problem za Geely, jer CMA platforma može lako da se prilagodi predviđenim dimenzijama, prenosi Tportal. Novi Smart biće manji od kompaktnih Mercedesovih i Geelyjevih SUV modela.

Još uvek nema podataka o tehničkim karakteristikama električnog pogona, ali nagađa se da bi Smart SUV mogao imati autonomiju od 300 kilometara.

Smart sa surf daskom
Foto: Profimedia

 

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
14 Beograd