fbpx
Skip to main content
Automobili na lageru

Dramatično opala prodaja automobila kod komšija

Foto: Profimedia/ilustracija
Svuda je u padu...

Tokom prve tri sedmice aprila u Hrvatskoj su prodata svega 893 nova automobila, što predstavlja pad od skoro 90 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Automobili
Foto: Profimedia

U periodu od 1. do 22. aprila registrovana su tek 893 nova putnička i laka dostavna vozila (od čega 698 automobila i 195 lakih dostavnih vozila), dok je u aprilu 2019. prodaja iznosila 7.136 vozila, pokazuju podaci koje je objavila Promocija plus.

To je pad od čak 87,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

OU! Umesto kočnice, nagazio GAS! Iznajmljenim autom se zakucao u ROLS ROJSA! (FOTO)

OU! Umesto kočnice, nagazio GAS! Iznajmljenim autom se zakucao u ROLS ROJSA! (FOTO)

Stiže novi Lexus GS Black Line

Stiže novi Lexus GS Black Line

Stigao prvi MEKLAREN koji može da se vozi na javnim putevima

Stigao prvi MEKLAREN koji može da se vozi na javnim putevima

Od početka ove godine pad prodaje novih automobila u Hrvatskoj iznosi 40,1% u odnosu na 2019. Zaključno sa 22. aprilom, prodato je 12.888 automobila, dok je u istom razdoblju 2019. godine zabeležena prodaja 21.542 nova vozila.

Pad bi bio još izraženiji da prodaju nisu spasila solidna prva dva meseca u godini.

U dosadašnjem delu 2020. najviše novih vozila u Hrvatskoj prodao je Volkswagen (2.172), zatim Škoda (1.613), Renault (1.146), Dacia (730) i Citroen (639).

Ogroman pad pre svega zbog zastoja u prodaji vozila za rent-a-car

Pad prodaje u aprilu je očekivan jer je hrvatska privreda paralizovana zbog mera uzrokovanih koronavirusom.

Enormni pad dogodio se prvenstveno zbog zastoja prodaje vozila za rent-a-car, ali i usled izostanka direktnog i indirektnog reeksporta, a te su dve kategorije do sada činile veliki deo prodaje novih vozila u Hrvatskoj.

Prema nekim kalkulacijama, u okviru te dve kategorije proteklih godina je prodato dve trećine novih automobila godišnje.

Prethodnih godina rent-a-car kompanije u Hrvatskoj su kupovale oko 25.000 novih automobila, i to samo početkom turističke sezone. Kasnije je, nakon sezone, 50 do 60 odsto tih vozila završavalo na tržištu polovnih vozila, a ostatak u indirektom reeksportu.

Prodaja polovnjaka takođe slaba

I situacija sa prodajom polovnih vozila u Hrvatskoj takođe nije dobra. Vlasnik jednog prodajnog salona polovnjaka rekao je za Hinu da mu je prodajni prostor bio zatvoren od 19. marta i da od tog dana ništa nisu prodali.

On ne zna kako će se prodaja polovnih automobila odvijati u bliskoj budućnosti, odnosno hoće li biti potražnje, ali za sada ne planira da spušta cene svojim vozilima.

Pad prodaje novih vozila u celoj Evropi, ali raste trgovina polovnjacima
 

U celoj Evropi je pala prodaja novih vozila, a raste prodaja polovnih.

Prema dostupnim informacijama, samo je u Austriji proteklih sedmica prodaja polovnih vozila porasla za 70-ak odsto.

Prodaja novih vozila do kraja godine mogla bi da padne od 60 do 80 odsto

Saobraćajni stručnjak Željko Marušić kaže da bi prodaja novih vozila u Hrvatskoj do kraja godine mogla pasti od 60 do čak 80 odsto u poređenju sa prošlom godinom.

On je apelovao na brzu reakciju države kako bi se spasila branša, odnosno na ukidanje visokih državnih nameta prilikom kupovine novih vozila.

Pročitajte i:

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
7 Beograd