fbpx
Skip to main content
Ford

Ford šalje u penziju svoju poslednju američku limuzinu

Foto: Profimedia
Šteta...

Ford je 31. jula okončao proizvodnju američkog modela Fusion, čime je ostao bez svoje poslednje limuzine u Sjedinjenim Državama.

Američki proizvođač je još pre dve godine najavio gašenje modela Fusion, koji je pandan evropskom Mondeu, a poslednjeg dana jula 2020. ta je odluka sprovedena u delo.

Iako je prethodno saopšteno da će proizvodnja biti ugašena 21. jula, Fusion je izrađivan u Fordovom meksičkom pogonu i narednih desetak dana.U američkom proizvođaču kažu da je strategija ukidanja limuzinskih modela podstaknuta smanjenom tražnjom kupaca koji se sve više okreću krosover/SUV modelima.

Imao je paklenu noć, a ujutru je zatekao užas ispod automobila! Još kad su videli ŠTA vozi... (FOTO)

Imao je paklenu noć, a ujutru je zatekao užas ispod automobila! Još kad su videli ŠTA vozi... (FOTO)

Snimljen novi Pežo 308

Snimljen novi Pežo 308

KAKO IM NIJE ŽAO: Ovaj napušten Karera GT zaboravljen u Kini

KAKO IM NIJE ŽAO: Ovaj napušten Karera GT zaboravljen u Kini

Ako se tome doda vladajući trend elektrifikacije, potpuno je jasno zašto se Ford poslednjih meseci fokusirao najpre na potpuno električni krosover Mustang Mach-E, a zatim i na obnovljeni, nedavno predstavljeni terenac Bronco.

Uz ove modele, Ford računa i na nove generacije proverenih SUV vozila Escape (u Evropi poznat kao Ford Kuga) i Explorer.

Pre sedana Fusion, Ford je u SAD već ukinuo modele Fiesta, Focus i Taurus, a jedina limuzina koja se još proizvodi je luksuzni Continental, Fordovog premijum brenda Lincoln.

Međutim, i Continental će krajem godine biti prošlost, jer su u Fordu odlučili da ga ukinu zbog slabog interesovanja kupaca.

Ford Fusion je iz godine u godinu gubio nakolonost publike u SAD.

Tako je 2014. isporučeno čak 306.860 primeraka, da bi 2019. godišnja prodaja u SAD spala na 166.045 vozila.

U prvoj polovini 2020. prodat je 61.421 primerak.

Pročitajte i:

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd