Skip to main content
Foto: Profimedia/ilustracija

GOTOVO JE SA PROIZVODNJOM OVOG MODELA: Zbog slabe prodaje nemački proizvođač najavio povlačenje

Foto: Profimedia/ilustracija
Doneli konačnu odluku!

Vlasnik marke Smart, nemački Daimler, objavio je da će nakon 2019. okončati prodaju vozila ovog brenda na severnoameričkom tržištu.

Smart je inače u SAD i Kanadi dostupan samo u električnoj varijanti EQ ForTwo, a u 2018. prodao je svega 1.276 automobila. Prethodno je 2017. godine kompanija povukla iz Severne Amerike benzinsku verziju ForTwo.

Prodaja vozila marke Smart bila je u konstantnom padu od 2016, kada je nove vlasnike u SAD pronašlo 6.211 Smart vozila. U tekućoj, 2019, zaključno sa martom isporučen je samo 231 automobil, pa bi na osnovu ovog trenda projektovana godišnja prodaja pala na ispod 1.000 vozila.

Rezultati su naročito poražavajući u Kanadi gde je u martu prodato svega 11 primeraka modela Smart EQ ForTwo, uz pad na godišnjem nivou od 68,6%, dok je ukupno u prva tri meseca 2019. isporučeno 45 automobila.

Električni Smart očigledno nije bio mnogo primamljiv američkoj publici, a jedan od razloga za to – osim veličine vozila, koje može da preveze samo 2 putnika, i skromnog prtljažnika – je i mala autonomija u vožnji. Naime, ovaj auto sa punim baterijama može da pređe samo 100-ak km.

Smart sa surf daskom
Foto: Profimedia

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd