fbpx
Skip to main content
BMW

HRABROST ILI LUDOST: Prešao čak 277.000 hiljada kilometara sa originalnim kočnicama

Foto: Profimedia
Opasno...

Otkako je lansiran 2013, električni BMW i3 stigao je na adrese preko 165.000 kupaca, a vlasnik jednog od ovih automobila vozi sa originalnim kočnicama već 277.000 km!

BMW-ov prvi velikoserijski model na struju u prodaji je duže od šest godina, pa su mnogi od njegovih vlasnika prešli značajne kilometraže.

U BMW-u kažu da je dosta njih vozilo i3 više od 200.000 km, a bavarski proizvođač naveo je nekoliko zanimljivih činjenica o jednom od tih automobila. Naime, Helmut Nojman iz Nemačke prešao u svom BMW-u i3 iz 2014. već 277.000, a da pritom nije uopšte menjao originalne kočnice sa kojima mu je automobil isporučen.

SVAKA ČAST: Počinje isporuka automobila napravljenih u KINI

SVAKA ČAST: Počinje isporuka automobila napravljenih u KINI

PRESEKLI: Ova evropska država planira da ZABRANI "benzince" i "dizelaše" do 2030. godine

PRESEKLI: Ova evropska država planira da ZABRANI "benzince" i "dizelaše" do 2030. godine

SPREMAJU IZNENAĐENJA: KIA Sorento dobija hibridni pogon, stiže i koncept Imagine

SPREMAJU IZNENAĐENJA: KIA Sorento dobija hibridni pogon, stiže i koncept Imagine

To mu je pošlo za rukom zahvaljujući sistemu za rekuperaciju električne energije koji se aktivira kada vozač skine nogu sa papučice za gas, pa auto automatski usporava, kao da je pritisnuta kočnica.

Ova karakteristika električnih automobila omogućava vozaču da znatno ređe koristi kočnicu nego što je to slučaj kod konvencionalnih vozila i duže sačuva originalne komponente kočnog sistema.

Nojman zato ističe da je BMW i3 veoma ekonomičan kako u pogledu troškova za "gorivo", tako i u smislu redovnog održavanja.

Kako kaže, njegov BMW i3 prosečno je trošio 13 kWh na 100 km. Kada obračunaju troškovi na osnovu cene kilovat-sata, Nojmana je 100 km vožnje u proseku koštalo 3,90 evra.

Njegov automobil ipak nema originalnu bateriju u sebi, ali ne zato što se pokvarila, već je staru zamenio sa novom, većog kapaciteta, kako bi sa jednim punjenjem mogao da pređe više km.

BMW inače odnedavno daje 8-godišnju garanciju (ili 160.000 pređenih km) na baterije koje ugrađuje u i3.

Podsećamo, nemački proizvođač nedavno je saopštio da će se model i3 proizvoditi do 2024, a BMW planira da ga konstantno unapređuje u narednim godinama.

Pročitajte i:

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd