Utorak 19. mar 2024.
kablovi

IAKO MISLITE DA BISTE SE SNAŠLI, NE ZNATE! Evo uputstva kako da upalite auto na kablove

Foto: Profimedia
Prvo što vam treba je naravno, drugi auto s ispravnim akumulatorom koji ćete da parkirate ispred vašeg

Noćna mora većine vlasnika automobila počinje kada on ujutro ne želi da upali. Stoga valja znati kako jednostavno upaliti auto na kablove. Iako na prvu zvuči jednostavno, i nije baš, pa ako se zanemare neka uputstva može doći do varničenja, a čak postoji opasnost i od strujnog udara.

Prvo što vam treba je naravno, drugi auto s ispravnim akumulatorom koji ćete da parkirate ispred vašeg kako biste bili sigurni da vam kablovi neće biti prenategnuti.

CRNI KABL NA NEGATIVAN POL

Važno je znati da crnI kabl treba spojiti na negativan pol čiji je simbol minus, a crvenu na pozitivan pol koji je označen znakom plus. Obratite pažnju da štipaljke kablova prvo spojite na prazan akumulator, a zatim na onaj koji će vam pomoći da vozilo upali.

kablovi
paljenje automobila na kablove
Foto: Profimedia

Nakon što ste sve ispravno povezali i uverili ste se da ne postoji opasnost od varničenja ili strujnog udara pokušajte da upalite auto. Ako niste uspeli iz prve, upalite motor drugog automobila da se njegov akumulator ne bi ispraznio. Nakon što ste automobil upalili skidanje kablova odvija se obrnutim redosledom. Prvo se uklanja crni kabl sa svog, a zatim i s drugog auta. Na isti način učinite i s crvenim.

Kada ste upalili auto, bilo bi dobro da ga idućih dvadeset minuta vozite pri nešto većem broju okretaja da se što pre ponovo napuni.

BEZ KABLOVA, A NA "GURKU"

Ako nemate kablove pri ruci, pokušajte da upalite na guranje

Nije moguće upaliti automobile s automatskim menjačem, a bilo bi dobro znati i ima li motor zupčasti remen ili lanac. Ako je u pitanju ovo drugo jednostavno ćete ga upaliti, ali modeli sa zupčastim bi mogli da se oštete. Ovo ćete lako izvesti ako ste na nizbrdici, ali i ako ste na ravnom, a imate nekog ko je voljan da vas pogura.

Menjač stavite u drugu brzinu i pritisnite kvačilo da omogućite kretanje automobila. Nakon što ste postigli neku brzinu naglo pustite kvačilo i dodajte gas, a zatim se odvezite do obližnjeg mehaničara da proverite u čemu je problem.

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd