fbpx
Skip to main content
Ford

Ipak se odustaje od novog Ford Focusa RS

Foto: Profimedia
Neverovatan obrt...

Od ranije je poznato da bi Fordov rival Volkswagenovom Golfu R mogao da postoji samo u elektrifikovanoj formi kako bi se zadovoljili strogi evropski propisi o emisiji, ali to je lakše reći nego učiniti.

Magazin Caradisiac je navodeći izvore iz kompanije Ford naveo da ne postoje planovi za proizvodnju četvrte generacije Focusa RS jer je cilj zadovoljiti prosečnu emisiju flote za narednu godinu koja iznosi 95 g/CO2. To znači potrošnju goriva od 4,1 l/100 km benzina i 3,6 l/100 km dizela. Zbog strogih standarda je penzionisan model Ka+.

Ovo je honda koja je prešla 1.000.000 kilometara (VIDEO)

Ovo je honda koja je prešla 1.000.000 kilometara (VIDEO)

Malo je poznato da je Škoda pravila vozilo za Kneževinu Crnu Goru (FOTO)

Malo je poznato da je Škoda pravila vozilo za Kneževinu Crnu Goru (FOTO)

Kinezi poludeli za Teslinim MODELOM 3

Kinezi poludeli za Teslinim MODELOM 3

Iako su postojale glasine o Focusu RS sa električnim motorom na zadnjoj osovini te ukupnom snagom od 400 KS, u Fordu su očigledno odlučili da ne proizvedu ovaj model. Autocar je pre nekoliko meseci objavio da samo "čištiji" motor može da spasi RS, ali i to je uzalud jer bi bilo preskupo da se razvija takav motor, posebno zbog planova Forda da smanji troškove u Evropi.

Ford je u junu prošle godine najavo novi poslovni plan koji uključuje smanjenje postrojenja u Evropi sa 24 na 18 do kraja 2020. godine te smanjenje radne snage za 20 posto. Takođe, deo plana je i penzionisanje modela koji se slabo prodaju uključujući C-Max i Grand C-Max uz već pomenuti Ka+. Novi Focus RS se jednostavno ne uklapa u plan rezanja troškova.

S druge strane, Focus ST se prodaje u Evropi kao hatchback i karavan, a dostupni su benzinski i dizelski motori upareni s manuelnim ili automatskim menjačem.

Pročitajte i:

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
17 Beograd