fbpx
Skip to main content
zamagljen prozor

Jednim potezom REŠITE SE ZAMAGLJENIH STAKALA! Trebaće vam sekund, a uštedećete i gorivo

Foto: Profimedia
Stručnjaci savetuju da problem rešite uz pomoć klime, jer ona izbacuje suv vazduh.

Vozači znaju koliko nezadovoljstva izaziva trenutak kada uđete u automobil, startujete mašinu, a stakla se zamagle!

Ova neželjena situacija, veoma opasna za bezbednost u saobraćaja, dočekala je jutros brojne sugrađane, a uzrok je najverovatnije nešto niža temperatura i velika vlažnost vazduha.

Stručno objašnjenje zašto se stakla magle je jednostavno. Kada topao vazduh dođe u dodir s hladnom površinom, u ovom slučaju šoferšajbnom, deo vodene pare kondenzira i ostaje na njenoj površini.

Što su stakla prljavija, to je zamagljenost veća, pa se savetuje da ih redovno čistite. U vreme kada nije bilo sredstava protiv magljenja, ljudi su koristili limunov sok ili medicinski alkohol.

zamagljen prozor
zamagljen prozor
Foto: Profimedia

Klima ili grejanje?

Magljenje stakala najčešće se dešava u vreme zime, to svi znaju, ali veliki broj vozača i danas ima dilemu da li bi u tim trenucima trebalo da uključe klimu ili grejanje?

Stručnjaci savetuju da problem rešite uz pomoć klime, jer ona izbacuje suv vazduh koji će pomoći da se stakla osuše. I grejanje će imati pozitivan efekat, ali ono sa sobom donosi i određeni procenat vlage, koja će iznova kondezovati stakla.

Uštedite vreme i gorivo

Tako dolazimo do činjenice da klime dodatno troše gorivo, pa smo za kraj ostavili jednostavan trik koji su nam otkrili iskusni taksisti.

Kako bi ubrzali postupak odmaglivanja i poštedeli rezervoar, spustite suncobrane na vozačevom i suvozačevom mestu, čime ćete prilično ubrzati strujanje hladnog vazduha po šoferšajbni.

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd