fbpx
Skip to main content
unutrašnjost automobila

U NJEGA MOŽE DA SE "ZAVUČE" I KORONA Ovaj deo u vašem autu je JEFTIN i treba ga često menjati

Foto: Profimedia
Kada ga izvadite, bićete iznenađeni šta ćete sve naći u njemu - od insekata do čitavih delova lišća i drveta...

Do zaraze korona virusom preko ventilacije u automobilima najčešće dolazi u taksijima i službenim automobilima, pokazuju poslednja američka istraživanja.

Najveći problem je filter za kabinu, tačnije klima-uređaj gde se zadržava sve što se u vazduhu može pokupiti. Savet vozačima je da se nakon najmanje dva meseca korišćenja klime u vozilima promene filter, čime će se opasnost od zaraze daleko smanjiti. On nije tako skup, od 2.000 do 3.000 dinara.

Svašta možete naći u svojim filterima, pokazuju podaci iz Milvokija. Filter star samo šest meseci, kažu stručnjaci, leglo je bakterija, a ako još primi vodu odlično je mesto da se u njega naseli korona.

- Vlasnici vozila često zanemaruju ovaj deo automobila, a on je jeftin za zamenu i veoma bitan za zdravlje. Na tržište stižu i novi modeli koji mogu korona virus da eliminišu do 80 odsto. Očekujemo i filter sa nikl kaldijumom, koji daje stopostotnu zaštitu - objašnjava Džon Smit iz Instituta Milvoki.

unutrašnjost automobila
unutrašnjost automobila
Foto: Profimedia

Ako već želite da nešto promenite na svom automobilu, neka to u vreme velikih vrućina bude filter za vazduh u kabini, jer baš on može ne samo da prenese korona virus već i druge viruse i bakterije jer postaje prljav, krt i porozan, prenosi RTS.

- Zamena traje nekoliko minuta i nema tu puno filozofije. Jednostavno, bićete iznenađeni šta ćete sve naći u vašem filteru - od insekata do čitavih delova lišća i drveta - upozorio je Smit.

Filtere za kabinu imaju skoro sve prodavnice rezervnih delova, ali je savet da ne kupujete baš one najjeftinije.

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd