fbpx
Skip to main content
Benzinska stanica

Kada bi im benzin koštao kao u Srbiji, Amerikanci bi masovno prešli na električne automobile

Foto: Profimedia
Očekivano, najpopularniji izbor američkih kupaca su modeli kompanije Tesla...

Sajt CarGurus nedavno je sproveo istraživanje među vlasnicima automobila u SAD kako bi došao podataka koliki je udeo onih vozača koji planiraju da kupe električne automobile, kao i koji su glavni faktori prilikom izbora automobila.

Dobra vest za proizvođače elektromobila je da se 52  odsto ispitanika izjasnilo da će u narednih 10 godina kupiti vozilo na struju, dok u narednih 5 godina to planira da učini njih oko 30  odsto.

Očekivano, najpopularniji izbor američkih kupaca su modeli kompanije Tesla, čiji modeli su navedeni kao jedna od opcija u 57 odsto slučajeva.

Benzinska stanica
Foto: Profimedia

Na drugom mestu, kao najveći konkurent Tesli, našla se Toyota. Japanski proizvođač se odlično kotira na američkom tržištu, i to uprkos činjenici da još uvek ne nudi potpuno električni model, prenosi Index. Treći izbor je Honda, dok iza nje slede Ford i Subaru.

Zanimljivo, 78 odsto kupaca koji planiraju da kupe električni automobil nemaju konkretnog favorita i potpuno su otvoreni u pogledu izbora proizvođača. A uprkos "eko" predznaku električnih vozila, prvi izbor još uvek su i dalje veliki SUV modeli i krosoveri.

Pikap kamioneti, inače najpopularnija klasa automobila u Americi, ne uživaju veliku popularnost među potencijalnim kupcima električnih vozila.

Od faktora koji utiču na izbor električnih automobila, kod većine su to brojnost mesta za punjenje i mogućnost zamene baterija, a potom pouzdanost, troškovi održavanja, kao i sama cena goriva koje troše klasična vozila.

Tako, na primer, ukoliko bi cena benzina u SAD porasla sa 3 (što je oko 80 din/l) na 5 dolara za galon (odnosno oko 130 din/l), 57 odsto Amerikanaca bi razmišljalo o kupovini električnog automobila. Ako cena goriva poraste na 10 dolara za galon (260 din/l), taj procenat raste na čak 92 odsto.

Poređenja radi, cena goriva u Srbiji je nešto više od 150 din/l, što bi u SAD bilo skoro 6 dolara za galon, navodi b92.net.

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd