fbpx
Skip to main content
korona virus

Kako da se zaštitite od korone kada ste prinuđeni da delite auto sa drugima?

Foto: Profimedia
Osoba ne mora da ima bilo kakve simptome da bi bila zarazna, pa tako neko ko deluje potpuno zdravo može da prenese korona virus drugima drugima sa kojim se vozi u istom automobilu.

I u vreme vanrednog stanja, mnogi nisu u prilici da rade od kuće i svakodnevno moraju da idu na posao. S obzirom da javni prevoz ne radi ili funkcioniše u posebnom režimu koji ne odgovara svima, u zavisnosti od grada, lokacije firme i slično, nije mali broj onih koji su se organizovali da putuju jednim automobilom.

Stoga se postavlja logično pitanje - kako se zaštititi u situaciji kada imate npr. četvoro putnika u svom vozilu? Podsetimo se da osoba ne mora da ima bilo kakve simptome da bi bila zarazna, što znači da i neko ko deluje potpuno zdravo može da prenese korona virus drugima.

korona virus
korona virus
Foto: Profimedia

Zato, ako već morate da delite automobil s nekim, dajemo vam savete kako da što više smanjite rizik od zaraze u takvim situacijama:

  • Svi moraju da nose maske: bilo kakva maska je bolje od nikakve,
  • Bez suvišne priče: maske ne štite od udisanja tuđih kapljica koje izleću iz usta, a čak ni maska na licu onoga ko priča ne može da zaustavi sve kapljice iz njegovih usta, tako da na malom prostoru kakav je automobil, vrlo lako dolazi do prenosa zaraze,
  • Bez dodirivanja enterijera: zamolite saputnike da ne dodiruju ništa što ne moraju, kao npr. grejanje/ventilaciju, muzički uređaj, štitnik za sunce sa ogledalom ispred suvozača, itd.
  • Bez vožnje "sumnjivih": ukoliko primetite da neko kašlje, kije, curi mu nos i slično, odbijte da ga vozite sve dok se sa sigurnošću ne utvrdi da nije zaražen korona virusom.

Sve putnike unapred upozorite da ova pravila ponašanja strogo primenjuju.

Ove primere navodimo kako biste mogli da se unapred pripremite za moguću reakciju svojih saputnika. Sigurno da ima i onih koji će vas uveravaju da to "nema veze sa životom", da "možeš da se zaraziš na 100 drugih mesta", pa tih pola sata u kolima ništa ne znači...

Zaključak

Ipak, apelujemo na sve da budu odgovorni i prema sebi i prema drugima. Nažalost, mnogi ne shvataju da njihovo neodgovorno ponašanje može da ugrozi druge.

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
6 Beograd