Skip to main content
maglenke

Kako se pravilo koriste maglenke?

Foto: Profimedia
Savremeni propisi nalažu upotrebu belih svetla kao osnovnih, kakve farove velika većina današnjih automobila i ima, dok prednje maglenke smeju da budu i žute boje

U periodu između tridesetih godina prošlog veka i 1993, francuski automobili su pratili domaći zakon o žutoj boji farova. Jedan od argumenata za to, glasio je da vozač bolje vidi kada vozi po magli ukoliko koristi žuto svetlo.

Žuti filteri svetla smanjuju udeo plavog svetla koje intenzivnije vidimo kao odbljesak od čestice magle, ali takođe i prigušuju ukupnu svetlost koju far emituje.

Upravo zbog toga, Evropska unija je propisala bela svetla kao osnovna, kakva velika većina automobila danas i ima, dok prednje maglenke smeju da budu i žute boje.

Svetlo te boje sadrži manje visokofrekventivnog, odnosno kratkotalasnog plavog i ljubičastog svetla, koje vozač kao odbljesk, kao i po jačini odsjaja, vidi dosta intenzivnije.

maglenke
maglenke
Foto: Profimedia

Ipak, ovde je važnija pravilna upotreba maglenki, ističe Autopress. Osnovno pravilo glasi:

Isključujte prednje ili zadnje maglenke čim uočite automobil ispred, odnosno iza sebe. Maglenka može više da zaslepi druge učesnike u saobraćaju, nego da osvetljava put, pogotovo intenzivna zadnja.

Prednje maglenke su korisne i za osvetljavanje puta neposredno ispred automobila, zbog čega ih neki proizvođači programiraju tako da se pale pri skretanjima.

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Light snow
2 Beograd