Skip to main content
gužva u saobraćaju

Kinezi tehnologijom rešili problem SAOBRAĆAJNIH GUŽVI! Ali, postoji i TAMNA strana medalje!

Foto: Profimedia/ilustracija
Veštačka inteligencija na delu!

Kineski grad Hangdžou, koji ima sedam miliona stanovnika, pre dve godine je bio peti najzagušeniji grad u ovoj zemlji. Ljudima je trebalo 40 minuta da pređu samo tri kilometra. Međutim, sada je pao na čak 57. mesto, zahvaljujući upotrebi veštačke inteligencije, prenosi CNN.

Platformu "City Brain" (Mozak grada) razvila je kompanija Alibaba, koja je najpoznatija po trgovini na internetu i čije je sedište u ovom gradu na istoku Kine.

AUTO VAM ISPUŠTA ČUDAN ZVUK: Morate odmah reagovati, ovo su POTENCIJALNI KVAROVI

Ovaj složeni sistem prikuplja podatke sa kamera koje se postavljene na raskrsnicima, kao i GPS pozicije automobila i autobusa, koje šalju mobilne navigacione aplikacije. Podaci se analiziraju u realnom vremenu i na osnovu njih sistem koordiniše više od hiljadu saobraćajnih znakova i semafora širom grada kako ne bi došlo do zastoja ili kako bi se postojeći umanjio.

crveno svetlo na semaforu
Foto: Profimedia

Iz Alibabe su saopštili da je njihov projekat bitno skratio vreme putovanja kroz grad, ali i omogućio službama, kao što je hitna pomoć i vatrogasci, da za duplo kraće vreme stignu do mesta intervencije.

Slične projekte Alibaba je započeo u još nekoliko kineskih gradova, kao i u glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru. Pretpostavlja se da će do 2025. ovakvi sistemi omogućiti da vreme potrebno za gradska putovanja smanjiti za 20-25 odsto.

Tamna strana ove medalje je privatnost. Sistema za nadzor u Kini je sve više, a instalirane kamere mogu čak prepoznavati lica. Prema jednom istraživanju koje je sprovela kineska državna televizija, čak 75 odsto ispitanika smatra da veštačka inteligencija utiče na njihovu privatnost.

Sa time se slažu i ljudi iz Alibabe, koji smatraju da se taj problem mora rešiti. Ali i ističu da gradovi od sistema, kao što je "City Brain", dobijaju višestruku korist, koja im omogućava da svi njihovi stanovnici normalno funkcionišu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd