Skip to main content
Vozač

KO BI REKAO? Najbahatiji vozači voze ovu marku automobila (VIDEO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Srbi ih vole.

Vozači SUV modela najčešće ignorišu kazne za nepropisno parkiranje i čine više prekršaja niskog i umerenog intenziteta, u poređenju sa vozačima vozila iz ostalih segmenata.

Istraživanje je sprovelo osiguravajuće društvo Direct Line na teritoriji Velike Britanije. Nalazi do kojih su istraživači došli pokazuju da je 31% prekršaja koji se odnose na nepropisno parkiranje počinjeno od strane vozača krosovera.

Istraživači su pregledom obuhvatili oko 2.500 vozila koja su se našla na britanskim parking površinama. Drugo mesto na ovoj neslavnoj listi, zauzeli su vozači automobila iz B segemnta. Njih 18% je kršilo odnosne saobraćajne propise.

Predmet analize u ovom kontekstu su bile i automobilske marke. Ispostavilo se da su vozači Volkswagena najskloniji ponovljenom kršenju propisa, s obzirom na to da je 10% prekršilaca, vozilo baš nemački “narodni auto”. Vozači Opela i Forda su podelili drugo i treće mesto, sa skorom od po 8%.

Ipak, istraživači priznaju da nije baš sve krivica vozača. Kroz decenije automobili postaju sve gabaritniji a parking mesta pokazuju potpuno suprotan trend. Prema nalazima istraživača, prosečna broj slobodnih parking centimetara, nakon što se vozilo ispravno zaustavi na predviđenom mestu, ostaje na cifri od samo 23.

Su Karki, marketing menadžer u kompaniji Direct Line, navodi da je prezauzetost i brzi tempo života vozača, verovatan krivac za njihovu nepažnju prilikom parkiranja.

„Mnogi od nas žive prebrzo. Možda nas to čini dodatno nervoznim u saobraćaju, pa ostavljamo svoje automobile gde stignemo,“ rekla je ona. „Ovo je posebno problematično kada su javne parking površine najzauzetije, što dodatno povećava rizik od udesa. Mnogi odštetni zahtevi koje naša osiguravajuća kompanija dobija, odnose se baš na štete nastale na parking prostoru.“

„Prostori predviđeni za parking vozila kojima upravljaju hendikepirana lica su sa namerom definisana na najpodesnijim mestima. Svako ko bespravno koristi ta mesta bi trebao da pomisli kakav problem pravi na taj način osobama sa hendikepom, i da izbije sebi iz glave ideju da zauzme baš to parking mesto.“

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd