fbpx
Skip to main content
Električni auto

Koliko električni polovnjaci gube na vrednosti? Više od dizelaša i benzinaca?

Foto: Srbija Danas
Da li gube više od benzinaca i dizelaša?

Mnogo toga govori u prilog činjenici da bi električni automobili trebalo da gube na vrednosti više od automobila sa klasičnim motorima.

Kod polovnjaka na struju ne zna se mnogo o trajnosti baterije, a sa druge strane nove električne automobile države izdašno subvencionišu, pa se praktično više isplati kupiti jedno takvo vozilo nego neki mlađi polovni električni automobil.

Električni auto
Foto: Srbija Danas

Kompanija Deutsche Automobil Treuhand prikupila je podatke na nemačkom tržištu (analizirala sadašnje cene polovnih vozila) i napravila projekciju cena za tri godine stare modele i došla do zaključka da će trogodišnji električni automobili imati stabilniju vrednost u odnosu na dizelaše i benzince, odnosno da neće biti većih gubitaka.

Tradicionalno, cenu bi najbolje trebalo da drže nemački proizvođači Audi i Volkswagen sa svojim električnim modelima ID.3 i Q4 e-tron, koji bi trebalo da biti skuplji od uporedivnog benzinskog modela.

Kod ostalih modela pad vrednosti je nešto veći, ali je i dalje u granicama prihvatljivog jer su ti električni automobili gotovo dvostruko skuplji od sličnih benzinaca.

Vremenska prognoza
Clear sky
-0 Beograd