Skip to main content
Kružni tok

KRUŽNI TOK JE NOĆNA MORA VOZAČA: Evo kada se PALI ŽMIGAVAC i kako da ne napravite HAOS (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/PG+
Zapravo, NIJE teško!
+ Pošalji komentar 47 Pogledaj sve komentare
Okanovic's picture

Okanovic

Ma ukucajte na YT "RedlineNS kruzni tok" covek je najbolje i najlakse objasnio.

4 | 1
a mislio sam da sam u pravu's picture

a mislio sam da sam u pravu

Imao sam udes u k.toku. Ja usao na ulazu1 u desnu traku s namerom da pravim polukruzno, bakica usla u levu na ulazu 2 da izadje na 3, oboje smo u k. toku, ona iz leve hoce u desnu i udara me. Stize policija i kaze da smo oboje krivi, ona sto me nije propustila jer je ulazila u moju traku, ja jer nisam izasao na 2. ili 3. izlazu nego sam hteo van tek na 4.

0 | 0
Vozac's picture

Vozac

Zivim i radim u Nemackoj (kamiondzija) i moram da kazem da celoj evropskoj uniji vazi jedan zakon. Naime, ulaskom u kruzni tok je nemoguce skrenuti levo (sem ako nije Britanija u pitanju) i samim tim nerealno je davati levi pokazivac. Znaci prilikom ulaska nije potrebno davati signalizaciju a onda neposredno pre izlaska dati desni. To je sve.

75 | 19
Duško's picture

Duško

Ko je obuku imao u auto školi je naučio kako se vozi u kružnom toku. Od ovih sa kupljenim dozvolama neka nam je blagi Bog u pomoći. Za njih ni jedno pravilo u saobraćaju ne važi.

16 | 7
Dule's picture

Dule

Imao obuku u gradu u kome ne postoji klasičan kružni tok, tako da sam pravila ponašanja u kružnom toku morao naknadno da učim kroz praksu. Obuku sam pošteno platio.

9 | 0
vlajko's picture

vlajko

svasta! ko jos koristi migavac u srbiji?!

10 | 2
Mica's picture

Mica

Suština kružnog toka je da nikada ne smete da secete putanju drugog vozača i da prednost ima onaj koji je već u kružnom toku tj dolazi vam sa leve strane i to je to.

15 | 14
miroslav's picture

miroslav

osim ako znakom nije drugacije propisano. ne mora znaciti da prednost ima onaj ko je vec u kruznom toku. ima dosta primera, cak nekoliko i kod nas gde ovo nije slucaj. ali videces znak za ustupanje prvenstva prolaza u tom slucaju

4 | 10
Возач аматер's picture

Возач аматер

Није тачно да увек има предност онај који је већ у кружном току. Ту предност му даје искључиво знак који стоји на улазу у кружни ток. Тај знак је обрнути троугао и он јасно говори возачима који улазе у кружни ток да морају да дају предност возилима која долазе са леве стране. Ако нема знака (у Француској на пример ) онда важи правило десне стране!!

9 | 3
Mica's picture

Mica

Živa glupost onda kružni tok nema smisla jer se vozila moraju zaustavljati u sred kružnog toka i dolazi do zakrcenja

6 | 4
Mica's picture

Mica

Živa glupost onda kružni tok nema smisla jer se vozila moraju zaustavljati u sred kružnog toka i dolazi do zakrcenja

1 | 4
Vuk's picture

Vuk

Ako kruzni tok nije regulisan znakovima ili na neki druki nacin, vazi pravilo desne strane a ne leve. Npr. nekadasnji kruzni tok autokomanda pre renoviranja. Za zaboravne postoji video klip na you tube.

2 | 1
Milan's picture

Milan

E moj Mićo nije to to kruđni tok je raskrsnica kao i svaka druga i gleda se dali je regulisan ili neregulisan ti pričaš o regulisanom kružnom toku i tu si u pravu .Suština kod isključenja ljudi se zbune neznaju ko ima prednost znači ako mora da menjaš traku kod isključenja isto kao da vršiš prestrojavanje iz trake u traku ako ne moraš vozi svojom trakom i obavezno migavac kod isključenja srećano.

0 | 0
Bgd's picture

Bgd

Nemam problem sa kružnim tokom već imam problem s onima koji su do vozačke došli ko zna kojim putem. Takvi nikada ne uključuju migavac i misle da uvek imaju prednost. Pre neki dan prototip plavuše iz viceva me isekla u kružnom toku, sreća pa još imam dobar refleks inače bih završio na urgentnom. Što je najgore, mislila je da je u pravu. E, od takvih nema odbrane.

23 | 0
Širite dezinformacije's picture

Širite dezinformacije

Po našem zakonu o saobraćaju ovsko nije ispravno

14 | 3
M's picture

M

Skoro sam imala udes u kruznom toku. Najvaznija stvar nije recena u clanku, sto ste blize ostrvu manja su vam prava. Dakle, kad kruzni tok ima nrkoliko traka, kao i put kojim se iskljucuje, nije dovoljno dati zmigavac, vec i propustiti onog ko ide sa vase desne strane, ako on ide na sledece iskljucenje...

26 | 2
Dr Toxic's picture

Dr Toxic

Problem nastaje kada taj vozac koji ide ispred vas spoljasnjim krugom obicno izlazi na trecem izlazu ali mu je bas zabavno da svi zbog njega stanu...Radi se o velikom neznanju...a o pravilima tek da ne govorim...Mislim da niste u pravu...Ali ako vam j i policija to tako rekla onda treba da se zapitamo , ko nam zapravo kontrolise saobracaj i ko odrdjuje pravila....

5 | 1
Neko's picture

Neko

Nigde u ZOBSu ne stoji pravilo u kom se odredjuje kojom trakom vozilo mora da se krece pa makar izlazilo i na poslednjem izlazu iz kruznog toka. Za sve koji ne znaju ili koje buni kruzni tok imaju na youtube veoma lepo objasnjenje u emisiji SAT...

2 | 1
Mica's picture

Mica

Apsolutno netačno! Ako se pridržavao propisa vozač ne može da se nađe sa tvoje desne strane nikako. Ako vozač udje u tok u desnoj traci mora da izadje na prvom izlazu ili drugom ako ima 2 ili 3 trake kao na Autokomandi, ako udje u srednjoj može samo da izadje na drugom izlazu i to u levu traku a ako je ušao u levoj može samo na 3cem izlazu da izadje desno. Ovo je za Autokomandu.

4 | 3
Ucenje na greškama's picture

Ucenje na greškama

Vi ste jedini objasnili najvažnije pravilo kretanja kad ste već u kružnom toku

0 | 0
Milan's picture

Milan

Samo sto trake nisu realno i u tom formatu kako je predstavljeno. Kod mene u gradu na kruznom su kraci sa razlicitim brojem traka. Npr iz ulice sa 4 trake ulazis u ulicu sa 2 trake ili obrnuto. I odmah se menja citava forma. Sustina ostaje ista ali dolazi do problema kad se iz dve trake kruznog toka treba iskljuciti u malu ulicicu.

4 | 0
Vladimir's picture

Vladimir

Mislim da sam jedini vozač u Srbiji koji daje žnigavce u kružnom toku. Toliko.

9 | 2
Svašta 's picture

Svašta

Samo je u Srbiji kružni tok noćna mora. To je najbolje moguće rešenje u saobraćaju ikad smišljeno. U Švajcarskoj na primer semafor je atrakcija jer je velika većina raskrsnica rešena kružnim tokom!

3 | 1
Struka's picture

Struka

Svaki ukrstaj je prica za sebe. Ne, nije kruzna raskrsnica najbolje resenje. Studija, simulacija pa onda zakljucak.

0 | 1
Aleks's picture

Aleks

Savet za sve koji putuju kolima van Srbije prema EU. U EU se levi žmigavac u kružnom toku NIKADA ne pali. Pazite na to, jer možete izazvati nesreću u kojoj će te biti krivi.

8 | 3
Pitam's picture

Pitam

Čak i kad prelaziš iz spoljnje u unutrašnju traku, ne treba dati levi migavac?

1 | 1
Jako je bitna i signalizacija's picture

Jako je bitna i signalizacija

Mislim da je na Slaviji puno učinjeno ucrtavanjem linija koje dosta pomažu, naročito neiskusnijim vozačima. Nažalost, još uvek ima iskusnih "vozača" koji misle da prednost ima onaj koji je u kružnom toku.

2 | 12
pogresno_mislite's picture

pogresno_mislite

Naravno da prednost ima onaj ko je vec u kruznom toku. Jos bitnije od ovoga je da prednost ima onaj koji se nalazi sa vase desne strane u kruznom toku. Ako ste u traci blize centru i pored vas u drugoj traci je drugo vozilo ne smete da ga "isecete" kako bi ste se iskljucili.

15 | 2
Mica's picture

Mica

Naravno da ne smete da ga isecete jer iz te trake vi možete da idete samo levo. Ali zato on sa desne strane ne sme da skrene levo a vi na sledećem izlazu levo ne bi ste smeli da imate nikoga sa desne strane i iskljucujete se normalno. Pre ulaska u kružni tok lepo je označeno za koji smer je koja traka desno, pravo, levo.

0 | 2
Položio bez veze😎's picture

Položio bez veze😎

Kružni tok je i dalje špansko selo za naše vozače. I ako znam da imam prednost, u kružnom toku uvek zastanem, jer nisam siguran da li onaj što dolazi sa desne strane zna ko ima prednost, a VEOMA često ne znaju. A migavci, ne znam što su uopšte obavezni na tehničkom pregledu, kad ih niko ne koristi. Uglavnom trebaš da čitaš misli drugim vozačima gde planiraju da skrenu ili stanu.

6 | 2
Dr Toxic's picture

Dr Toxic

Nekoliko novosadjana je izazvalo udes u kruznom toku jer su krenuli precicom ...Umesto da nastave put desno , pokusali su da sto pre izadju pa su na ulasku skretali odmah levo...Inace za razliku od velikog broja beogradskih vozaca, novosadski ne umeju da voze u kruznom toku...I nikada nece nauciti...

2 | 2
Dragoljub's picture

Dragoljub

Jedino pravilo specijalno za kružni tok se odnosi na smer kretanja i pokazano je smerom strelica od kojih se sastoji krug na znaku. Sva ostala pravila su ista kao i na bilo kojoj raskrsnici ili putu. Poštuj prednost, bilo da dolazi od desne strane ili znaka, daj žmigavac kada menjaš traku ili pravac i to je to.

5 | 1
TifaBa's picture

TifaBa

Davanje desnog pokazivača prilikom ulaska u kružnoj za izlaz 2/3/4 je besmislen i samo može da zbuni.

2 | 3
Zoran 's picture

Zoran

Saobraćaj u kružnom toku nije posebno regulisan i važi kao u običnoj raskrsnici. Ulaskom u kružni tok se daje levi žmigavac, jer svaka promena pravca mora biti označena žmigavcem. Kada se ulazi u kružni tok iz desne saobracajne trake onda se i izlazi iz kružnog toka u desnu sao. traku. Ako se ide levom ulazi se u levu traku u k. toku i izlazi u levu traku i moraju se propustiti vozila u desnoj

1 | 1
Zoran 's picture

Zoran

Traci u kružnom toku jer im se preseca put i sa desne strane dolaze. Nebitnogde se isključujete, dali 1,2,3,4 isključenje. I kod isključenja iz kružnog toka se obavezno daje desni žmigavac i po tome znamo dali se vozilo isključuje ili nastavlja kretanje u k. toku. Ko misli drugačije neka baci vozačku dozvolu. Ovo je 100 % po pravilu.

6 | 0
Boba's picture

Boba

Ljudi, nije mi jasno odakle vama to da se levi zmigavac daje ako ne ides na prvo iskljucenje ?! Vozim Autobus Internacionalno celu evropu sam proso, nigde nema levi zmigavac na ulaz u kruzni tok ! Pravilo je : Pri izlazku kruznog toka dajes desni zmigivac bio prvi drugi treci peti itd... ako ovim pravilom dodjete u Austriju mozete sebe i druge da zbunite i da dovedete do udesa.

6 | 0
Ahaaa's picture

Ahaaa

Jedan od onih članska koji se ponavlja svakih par meseci, pa da postavim pitanje. Vozilo uđe u kružni tok (ulaz 1) i planira da na drugom izlazu (ulaz 3) izađe vozeći levom trakom. Na prvom narednom ulazu (ulaz 2) ulazi vozilo koje namerava da vozećo desnom trakom izađe na njemu drugom izlazu (ulaz 4). Dakle, poštujući objaśnjenje iz ovog članka, na ulazu 3 oni se lepo sudare. Ko je kriv?

3 | 0
Jovana's picture

Jovana

Ovaj sto je bio u levoj traci. Ovaj sto je usao drugi (bez obzira sto je usao drugi) ima prednost, zato sto je u desnoj traci. Ja imam pitanje, iz dve trake ulazite u kruzni tok sa tri trake (svi ulazi i izazi su sa dve trake). Kojim trakama se kruzi i koja je (ne daj boze usled kvara npr) zaustavna?

2 | 0
Jovana's picture

Jovana

Da dodam samo, kriv je ovaj levi u slucaju da nije dao na vreme zmigavac za iskljucenje i zavisi od duzine luka izmedju ulaza i izlaza i naravno brzine kretanja :) Ako je dao zmigavac za iskljucenje na vreme, pre nego sto se ovaj drugi ukljucio, onda je ovaj drugi kriv, jer mu je isekao iskljucenje svojim ulaskom.

1 | 0
Skinite domaći video's picture

Skinite domaći video

Nemojte da se brukate. Ne daje se desni pokazivač pravca kada ulazite u kružni tok, a vi sve vreme verglate na snimku.

3 | 0
Sanja's picture

Sanja

Znaci strasno sta bi radili u drzavama koje su vecinu semafora zamenili kruznim tokom. I jos nesto ko nezna sta treba da radi a da ne ugrozava druge krajnja desna i zmigavac pre skretanja, molicu lepo.

2 | 0
Natasa's picture

Natasa

Moze li mi neko reci ovo: ako idem unutrasnjom trakom i iskljucujem se u npr. 3. izlazu, dala sam desni zmigavac i nastavljam iskljucenje svojom trakom, a pored mene paralelno spoljasnjom trakom ide drugi auto koji ce iskljuciti na cetvrtom izlazu, nije bitno gdje je usao, ko tu ima prednost? Da li ja stanem da njega u spoljasnjoj traci propustim prema 4. izlazu ili on staje da se ja iskljucim?

0 | 0
Driver's picture

Driver

Ti moras da propusti!

2 | 0
VV's picture

VV

Sad kad procita sve ove komentare, izgleda da su najpametniji oni sto izbjegavaju kruzne tokove. Cast izuzecima

1 | 0
Savo's picture

Savo

Svi na popravni sto ovde radi kruznog komentarisete

0 | 0
Goran's picture

Goran

Jednostavno veoma . Prvo bi najlakse bilo da postave putokaz pre samog kruznog i da podele trake tako da bih ljudi koji prolaze kroz grad prvi put jasno znali gde idu i u koju traku ulaze.Drugo kada se izlazi na 3 izlaz daje se levi zmig. Pre ulaska i prebacuje se na des. zmig. pre samog izlaska da bih svi ucesnici u saobracaju znali tvoju nameru. Kada ides pravo ne dajes nikakav zmig .....

0 | 1
Pop's picture

Pop

Dali vi kolege znate za radnju prestrojavanje i kako se ona vrši kao i radnja isključivanje to jes skretanje desno primenite pravila saobraćaja u kružnom toku kao i na svakoj drugoj raskrsnici kod skretanja desno i nema problema.I na semaforu ako ideš krajnjom levom trakom a hoćeš da skreneš desno moraš se prestrojiti u traku za desno ako ima više traka iz koje izlaziš u tu i ulaziš to je to.

0 | 0

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd