fbpx
Skip to main content
Senka na putu

KRVAVE ULIČNE TRKE SMRTI: Kako sprečiti divljanje bahatih vozača po gradskim ulicama?

Foto: Profimedia
Sve više gradova širom sveta suočava se sa obesnim vozačima koji se trkaju gradskim ulicama u noćnim satima dovodeći u opasnost sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Gradske ulice su poslednje mesto na kome bi vozači trebalo da jurcaju, jer pored drugih automobila ugrožavaju i potpuno nezaštićene pešake na trotoaru koje od kolovoza deli samo nekoliko centimetara visinske razlike. 

STRAVIČNA SCENA: POKOSIO ga je autobus u PUNOJ BRZINI! Ono što se zatim desilo je NEVEROVATNO (VIDEO)

Nije retkost da ulični trkači izgube kontrolu nad automobilom i pokose pešake na pločniku, kao što se to dogodilo u Los Anđelesu 2015. kada su poginule dve osobe. Ta tragedija, ali i sve veći broj vozača koji divljaju ulicama ovog višemilionskog grada naterali su lokalnu vlast da nešto preduzme kako bi se poboljšala bezbednost u saobraćaju. 

I DALJE JE ZVERINA: Ovako izgleda Meklaren od LEGO KOCKI i to u PRAVOJ VELIČINI! (FOTO)

Nedavno je u jednoj ulici koja je poznata po ulični trkačima postavljen niz poprečnih traka koje bi trebalo da nateraju vozače da uspore i onemoguće jurnjavu na toj deonici. 

Trake su malo izdignute u odnosu na kolovoz i ponašaju se kao mikro “ležeći policajci”, tako da automobili zbog vibracija točkova ali i slabijeg prijanjanja prilikom prelaska preko prepreke na tom potezu ne mogu da se kreću prebrzo, a istovremeno ne usporavaju previše saobraćaj u ovoj prometnoj ulici:

Za sada su ovi usporivači postavljeni samo na jednoj ulici, ali ako se pokažu efikasnim, gradske vlasti planiraju da ih instaliraju na brojnim saobraćajnicama u Los Anđelesu. 

Preliminarni rezultati su pozitivni i pokazuju da je u kratkom periodu od postavljanja prepreka prosečna brzina vozila na testnoj deonici smanjena za 10%. 

Da li smatrate da bi ovo rešenje bilo efikasno i na ulicama naših gradova? Recite nam u komentarima!

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd