fbpx
Skip to main content
Vetrobran

MA, NIKAD NE BISTE POGODILI! Evo čemu služe one crne tačkice na vetrobranu! VAŽNE SU! (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen/Vortex Radar
Nisu tu slučajno.

Jeste li se ikad zagledali u vetrobran na svom automobilu i uočili niz crnih tačkica uz njegovu ivicu? Jeste li se pitali imaju li one neku svrhu?

BENZIN JE GOTOV! Nova baterija omogućava punjenje električnih automobila za samo 10 minuta

BENZIN JE GOTOV! Nova baterija omogućava punjenje električnih automobila za samo 10 minuta

I te kako imaju, a imaju i svoje ime – frit traka. Te crne tsčkice koje okružuju vaše staklo zapravo imaju puno važniju funkciju nego što ste verovatno mislili. Kruže glasine da pomažu u hvatanju signala antene i da u sebi imaju neke senzore. Ali to, naravno, nije istina.

Frit traka je neverovatno tvrda boja upečena u vetrobran. Ona učvršćuje lepak koji spaja staklo s okvirom vozila. Naravno, mogli biste jednostavno zalepiti staklo za taj komad metala, ali poznato je da se staklo vrlo teško lepi za druge površine. S druge strane, frit traka se odlično lepi.

Frit traka sama po sebi ne izgleda lepo pa su proizvođači odlučili da joj dodaju tačkice. Ali ne samo zbog toga. Pojedini proizvođači proširili su ovu tačkastu traku između štitnika za sunce koji se nalaze kod vozača i suvozača kako bi stvorili dodatnu zaštitu od sunčevih zraka tokom vožnje.

Postoji i treći razlog zbog kojeg je frit traka tačkasta. Brze promene temperature i ekstremne temperature mogu biti štetne za vetrobran. Crna boja frit trake zagreva se brže od ostatka stakla pa je važno da ona “bledi”, umesto da naglo završi. Da nema tačkica, zbog velike vrućine staklo bi se moglo da se izobliči.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
10 Beograd