fbpx
Skip to main content
Evropska unija

Manje kazne za prekoračenje brzine, trotineti smeju na kolovoz, a vozači kroz crveno

Foto: Profimedia/ilustracija
Novi zakon donosi niz odredbi koje idu na ruku vozačima u Sloveniji.

Novi slovenački "Zakon o saobraćajnim pravilima na putevima" donosi brojne novine, a neminovno se nameću i neka poređenja sa našom zemljom.

Tako je u Sloveniji, na primer, zakonodavac predvideo da se električni trotineti osim po biciklističkoj stazi mogu voziti i uz desnu ivicu kolovoza, čime će njihovih korisnicima i dalje omogućiti nesmetano korištenje.

Ali, to ni izbliza nije jedina novost na kojoj naši vozači mogu da zavide Slovencima. Kod njih se dogodilo nešto, za naše pojmove nezamislivo.

Kazne za prebrzu vožnju (doduše, samo tamo gde je ograničenje brzine 50 km/h) su novim zakonom čak smanjene, i to osetno.

Kazna za prekoračenje do 10 km/h, recimo, sad iznosi 40 evra (pre je bila 80 evra), prekoračenje od 20 do 30 km/h umjesto 250 evra plaća se 120 evra...

Zanimljivo, smanjenje su kazne i za veća prekoračenja, pa čak i ono 30 do 50 km/h. Takav prestup više se ne plaća 1.000, već 750 evra.

Evropska unija
Foto: Profimedia/ilustracija

Treba, međutim, naglasiti da su kazne za određene prekršaje porasle.

Tako će naši vozači koji putuju kroz Sloveniju morati da budu oprezniji pri upotrebi smartfona za čije se korišćenje u vožnji sad plaća kazna u iznosu od čak 250 evra.

Takođe, kazna za parkiranje na mestu za osobe sa invaliditetom porasla je sa 80 na čak 200 evra. Ipak, ovde nije reč o odredbi kojoj je cilj ubiranje novca od bahatih vozača, već zaštita prava osoba otežane pokretljivosti.

Više od svega, međutim, pažnju privlači odredba kojom je omogućeno skretanje udesno i kada je upaljeno crveno svetlo na semaforu.

Naime, opštine su dobile ovlašćenje da na lokalnim saobraćajnicama sa jednom voznom trakom i malim prometom postave dodatni saobraćajni znak u obliku zelene strelice za skretanje udesno.

U tim situacijama vozač mora sam da proceni bezbednost takve radnje, odnosno mora se uveriti da je može bezbedno obaviti.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd