fbpx
Skip to main content
vožnja zimi

Najjednostavniji savet za bezbedniju i bržu zimsku vožnju, za koji je potrebno malo vežbe

Foto: Profimedia
Vozači, u najvećem broju slučajeva, najviše pažnje obraćaju na vozilo ispred svog i na ivicu puta, odnosno, bankinu, ali...

Do zvaničnog početka zime ima još mesec dana, ali vreme već postaje sve hladnije, a jutarnja magla i vlaga utiču na klizavost kolovoza. A možda uskoro dođe i sneg... Zaključak - dani su sve hladniji, pa je potrebno voditi više računa i biti oprezniji u vožnji.

Među brojnim savetima koji se odnose na zimsku, odnosno vožnju po hladnijem vremenu jedan je unverzalan - Dobro obratite pažnju gde želite da idete!

Možda deluje banalno, ali je veoma efikasno. Uzgred, to je nešto što svaki profesionalni vozač radi. Problem je u tome što nije reč o nečemu što je intuitivno, pa se mora "vežbati" da biste postalo stalna praksa.

Shvatili ste već da ovde nije u pitanju savet tehničke prirode, već je reč o činjenici da se većina vozača ne fokusira na to gde ne želi da ide. Na šta se ovde konkretno misli?

Kada se nađe u potencijalno opasnoj situaciji, vozač u najvećem broju slučajeva, najviše pažnje obraća na vozilo ispred svog i na ivicu odnosno na ogradu puta (bankinu).

Škole bezbedne vožnje savetuju, pogotovo u zimskim uslovima, da bi, umesto zadnjeg branika vozila ispred ili bankine, vozač trebalo da gleda ispred sebe i da fiksira pogled na sredinu trake u kojoj se nalazi, odnosno na tačku na kojoj će se njegovo vozilo nalaziti nekoliko sekundi kasnije, čak iako to podrazumeva ignorisanje vozila ispred, piše Popular Mechanics.

Periferni vid je taj koji će "uhvatiti" svako neočekivano kočenje, proklizavanje ili smetove na putu.

vožnja zimi
vožnja zimi
Foto: Profimedia

Možda ovo ne zvuči baš sasvim ispravno, ali je suština: Gledaj tamo gde hoćeš da ideš!

Isti princip važi i vožnju na dva točka. Tako se, na primer, prilikom polaganja vozačkog ispita za motocikl u SAD, od kandidata traži da izvedu skretanje na uskom prostoru pri maloj brzini, a da pritom stopalom ne dotaknu tlo.

Oni koji "gledaju nekoliko sekundi u budućnost", obično ovaj zadatak izvedu kako treba. Oni kandidati koji gledaju u svoj prednji točak pokušavajući da izbegnu najbliži čunj, najćešće u tome ne uspeju.

Isti princip primenljiv je i kod vožnje bicikla, skijanja i surfa.

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Slaba kiša
3 Beograd