Skip to main content
Milivojević Stefan

NEĆETE MOĆI 10. JUNA: Moraćete RANIJE da zamenite vozačku dozvolu

Foto: Srbija Danas
Da li je ovo moguće?!

Nove vozačke dozvole počele su da se izdaju u januaru 2011, a bilo je predviđeno da krajnji rok za zamenu starih bude 10. jun 2014. godine. Do maja 2014. izdato je oko 2.155.000 novih, pri čemu je u tom trenutku još oko 3.385.000 vozača posedovalo staru dozvolu.

Stoga je odlučeno da se rok za zamenu produži za još tri godine, tj. do 10. juna ove godine (ali budući da je 10. jun subota, imate vremena ipak samo do 9. juna tj. petka).

Neophodna dokumenta

Od dokumentacije potrebna vam je samo stara vozačka dozvola i lična karta.

OTKRIVENA VELIKA TAJNA S*KSA: Daleko je bolji nakon porođaja! Ali...

vozačka
Foto: Srbija Danas

Međutim, ukoliko je vozaču stara dozvola izdata na period manji od 10 godina zbog zdravstvenih razloga ili ako je reč o vozačustarijem od 65 godina, neophodno je da priloži i novo lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za kategoriju (ili kategorije) za koje podnosi zahtev, pri čemu uverenje ne sme da bude starije od šest meseci.

Takođe, vozačima koji u vreme izdavanja vozačke dozvole imaju više od 55 godina, dozvola se izdaje sa rokom važenja do navršene 65. godine, a može i na kraće, na osnovu nalaza i mišljenja lekara.

Zamena dozvole preko interneta

Ova usluga omogućava da ne dolazite dva puta u policijsku stanicu da biste izvršili zamenu vozačke dozvole, već da elektronskim putem podnesete zahtev i da istim putem u svako doba možete da vidite u kakvom je statusu vaš zahtev.

AKCIJA NA INTERNETU: Fanovi predlažu naziv novog Seat-a - postoji SAMO JEDAN USLOV

Momak za računarom
Foto: Profimedia

Adresa internet stranice je:

http://www.euprava.gov.rs/eusluge/opis_usluge?generatedServiceId=1822&title=Zamena-stare-vozačke-dozvole-za-novu-(kartičnu)

Dobro pročitajte i pratite uputstva da biste uštedeli vreme i sačuvali nerve.

Kada nova vozačka dozvola bude izrađena, dobićete informaciju da se vozačka dozvola nalazi u policijskoj stanici prema vašem mestu prebivališta. To znači da tek po dobijanju ove informacije možete da dođete u policijsku stanicu i preuzmete novu vozačku dozvolu.

Ograničenja

Međutim, ne može svako da koristi ovu uslugu.

DOVOLJNO DA STVORITE OGROMAN PROBLEM: Evo šta na Fejsbuku ne smete nipošto NI DA LAJKUJETE

Žena vozač
Foto: Profimedia

- Morate da imate ličnu kartu sa čipom
- Neophodno je da posedujete čitač kartičnih dokumenata (može da se kupi za 1.300-1.500 din)
- Ukoliko posedujete stranu vozačku dozvolu, ne možete da podnesete zahtev preko interneta
- Ukoliko imate preko 65 godina, ne možete da podnesete zahtev preko interneta
- Ukoliko vam je u dozvolu upisano neko ograničenje po pitanju zdravstvene sposobnosti, takođe ne možete da podnesete zahtev preko interneta

Biometrijska lična karta sa čipom je obavezna iz dva razloga. Kao prvo, samo na taj način možete da se autentifikujete (predstavite) informacionom sistemu, nakon čega se iz lične karte preuzimaju neophodni podaci, a u slučaju da sistem traži PIN broj (lozinku), morate da ga znate. Naime, prilikom preuzimanja lične karte sa čipom dobili ste zaštićen koverat sa svojim PIN brojem.

Drugi razlog je taj što ova elektronska usluga omogućava preuzimanje fotografije iz lične karte, koja će se koristiti i za vozačku dozvolu.

Ova mogućnost je vozačima starijim od 65 godina i onima sa nekim zdravstvenim ograničenjem uskraćena zbog toga što oni moraju da lekarska uverenja dostave direktno u policijsku stanicu.

Plaćanje je omogućeno isključivo kroz objedinjenu naplatu taksi, što znači da će biti generisana jednistvena uplatnica čije plaćanje možete da izvršite na šalterima banaka ili pošte, kao i preko elektronskog bankarstva. Tek nakon što uplata bude evidentirana od strane Uprave za trezor Ministarstva finansija, zahtev se prosleđuje MUP-u na obradu.

SVI MI VOLIMO DA MASTURBIRAMO, ALI... nažalost, narode, nemamo dobre vesti

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd