fbpx
Skip to main content
Pauk nosi automobil

NEIZBRISIV TRAG: Jugo uvršten među 7 veličanstvenih legendi među automobilima!

Foto: Srbija Danas
Iako je proglašen i "najgorim automobilom u istoriji"!

Veliki američki turistički portal, Matador network, izabrao je sedam legendarnih automobila širom sveta, a među njima je i naša legenda – "jugo". Prenosimo vam njihove utiske...

Kada se vozite autoputem spuštenih prozora i radija odvrnutog do daske, sigurno da sebe ne zamišljate za volanom neke "lade", "trabanta" ili originalnog "minija". (Muziku u svakom slučaju nećete ni čuti od buke motora.) Ipak, ovi automobili, simboli zemalja u kojima su stvoreni ili prihvaćeni kao "rod rođeni", predstavljaju neke od najprepoznatljivijih automobila na svetu.

Neki su dobili titulu "najgoreg automobila u istoriji", ali to ne znači da im nedostaje bitni kul faktor. Donosimo vam sedam najlegendarnijih automobila iz celog sveta i priče zašto su toliko popularni.

DA IZGINEŠ OD SMEHA: Ovo je najsporija policijska potera u istoriji! (VIDEO)

"Fijat 500", Italija

Može li nešto biti više italijansko od vožnje originalnog "fijata 500" ulicama Rima, pod uslovom da se naviknete na vožnju Rimljana? "Fijat činkvečento" je razvijen na bazi modela "topolino" (mali miš) i napravljen kako bi bio mali, pristupačni automobil koji mogu kupiti svi Italijani. Originalni model je bio dugačak manje od tri metra i nije mnogo porastao tokom godina.

Fića
Fića
Foto: Profimedia

Lansiran 1957, dizajniran je tako da može lako da se provlači kroz krivudave i uske ulice italijanskih gradova. Tokom decenija postojanja prošao je kroz brojne promene, ali je ostao popularan o čemu govori i podatak da je u prvom kvartalu ove godine prodato 60.000 modernog "fijata 500".

"Sitroen 2CV", Francuska

"Sitroen 2CV" ("spaček") je prvi doneo osećaj automobilističke slobode u Francuskoj posle Drugog svetskog rata. Iako je automobil osmišljen još 1939. i po originalnim specifikacijama morao da ima mogućnost prevoza "četiri osobe i 50 kilograma krompira ili velikog balona vina", svetlost dana je ugledao 1948. I pored toga što je veoma poskakivao u vožnji, auto je bio neverovatno popularan.

Bio je sve što je prosečnoj francuskoj porodici bilo potrebno, a i prodavao se širom sveta – u preko 40 zemalja. Pitajte bilo kod Francuza rođenog pedesetih šta su vozili njegovi roditelji ili koji je bio njegov prvi auto i sigurno ćete najčešće čuti "2CV". Proizvodio se do 1990, ali i danas možete videti ovaj smešan auto kako zuji širom Francuske.

"Lada Niva", SSSR/Rusija

"Lada Niva" ("niva" na ruskom znači njiva) neće osvojiti nagradu na konkursu lepote. Njen najbolji opis je kompaktna kutija na točkovima, a stvorena je sedamdesetih godina kao jeftin terenac. Morala je da odgovara seljaku u polju, ali i da bude dovoljno okretna kako bi zadovoljila urbani proleterijat.

Iako je tema mnogih viceva, "lada niva" je dospela do svakog kutka naše planete, a i dalje se proizvodi. Ako želite parče sovjetske istorije, možete kupiti "nivu" u Rusiji ili Nemačkoj, a novi model se prodaje i u SAD. Ali pazite – s obzirom da se proizvodi širom sveta, možda ne dobijete onu originalnu, rusku.

"Mini", Velika Britanija

Kad pomislite na "mini", uvek se setite "spajsica" i "mister Bina". Originalni "mini" i sve njegove verzije je pravila kompanija "Britiš Motor Korporejšn" od 1959. do 2000. godine, nakon čega je BMW preuzeo proizvodnju. Zbog Suecke krize 1956. i manjka goriva, napravljen je da bude ekonomičan. Prvobitno ime mu je bilo "moris mini majnor".

Zbog svojih malih dimenzija i niske cene koštanja, "mini" je (u svim verzijama do 2000.) prodat u preko 5,3 miliona primeraka što mu je donelo titulu najprodavnijeg britanskog automobila u istoriji. Originalni "mini" je i britanska dizajnerska ikona i korišćen je za reklamiranje svega – od čajeva do transatlantskih letova.

"Jugo", bivša Jugoslavija

Iako nosi titulu "najgoreg automobila na svetu", "zastava koral" ili "zastava 102", odnosno samo "jugo", loše je dizajnirana grozota koja je puštena u svet iz jedne od republika bivše Jugoslavije. Lansiran 1980, kod kuće je bio veoma popularan za razliku od inostranstva.

I pored cene od samo 3.990 dolara, koliko je koštao na početku prodaje u SAD 1986, hladnoratovske tenzije i očajne performanse učinile su da "jugo" ne postane popularniji. Ako idete u Srbiju, verovatno ćete videti neki na ulici, a u Beogradu se organizuju ture obilaska grada u ovom modelu.

"Folksvagen buba", Meksiko

"Buba" je stvorena u Nemačkoj krajem tridesetih godina, a svoj debi u Meksiku je imala 1954. u okviru Nemačke industrijske izložbe. Meksikanci su došli izdaleka kako bi videli ovaj smešni mali auto i odmah su se zaljubili. Prve godine prodaje u Meksiku prodato je 50.000 "buba", koje su počele i da se proizvode u ovoj zemlji.

Jednostavan za popravku i zabavan u vožnji, meksičkim taksistima je ovaj model postao zvanično vozilo. Pre šest godina, taksi "buba" je proterena sa ulica Meksiko Sitija jer je veliki zagađivač okoline, ali se i dalje može videti u manjim meksičkim gradovima.

Trabant, Nemačka

Za Istočne Nemce "trabant" je bio auto koji se mora imati. A nije da su imali nekog izbora. Nakon podele, podizanja Berlinskog zida, Istočna Nemačka je morala da reši problem zastarele automobilske industrije. Rešenje je bio "trabant". Proizvodio se od 1957. do 1990, a pravljen je od jedinstvenog miksa starih sovjetskih krpa, pamuka i plastike.

Kako konkurencije nije bilo, porodice su godinama s nestrpljenjem čekale na "trabija", i pored toga što se njegov dvotaktni motor često kvario. I pored svih svojih mana, "trabant" je ostao popularan kolekcionarski automobil i dan danas.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd