fbpx
Skip to main content
znak

NEMA TOLERANCIJE: Ograničenje brzine ostaće kao što je propisano zakonom

Foto: Srbija Danas
Poštovaće se Zakon o bezbednosti saobraćaja.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović prokomentarisala je predlog direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka da policija toleriše brzinu od 150 km/h na auto-putevima.

Javnost je na to burno reagovala, vodi se velika debata o dobrim i lošim stranama tog predloga, a prvi put se oglasila i ministarka.

znak
Foto: Srbija Danas

- Biće mnogo saobraćajnih nezgoda pošto to nije baš prilagođena brzina za naše puteve. Mislim da je ovo od 130 sasvim korektna brzina, mislim da ne bi trebalo povećavati - rekla je Mihajlovićka. - Mi smo zahvaljujući povećnom broju km autoputeva koje smo napravili pomerili tu brzinu sa 120 na 130km/h. Nemam ništa protiv da se menja zakon, imam protiv bilo kakve tolerancije na kilometre.

Pravnici smatraju da je takva izjavaje nezakonita i ukoliko bi se tolerisalo takvo prekoračenje, ono bi otvorilo pandorinu kutiju.

OPREZ: NOVI BMW ima jednu SKRIVENU MANU

OPREZ: NOVI BMW ima jednu SKRIVENU MANU

KAKO JE BILO: Pogledajte kako je izgledalo predstavljanje nove OKTAVIJE (VIDEO)

KAKO JE BILO: Pogledajte kako je izgledalo predstavljanje nove OKTAVIJE (VIDEO)

Ova ZABRANA značajno će podići cenu polovnih AUTOMOBILA u Srbiji!

Ova ZABRANA značajno će podići cenu polovnih AUTOMOBILA u Srbiji!

- Ne možete da predlažete nešto što nije striktno uređeno na taj način u zakonu. Zakon o bezbednosti propisuje koliko su maksimalne brzine i koliko može i mora da bude brzina na autoputu i tu tolerancije nema - kaže advokat Aleksandar S. Radivojević.

Da li tako nešto spada u ovlašćenja jednog direktora javnog preduzeća?

- To ne spada u ovlašćenja nikoga. Ne možete predlagati da se ne poštuje zakon a ono što on radi to je upravo to. Ja ću dogovoriti sa policijom da se ne poštuje zakon. To je jednostavno van svake pameti.

Saobraćaj na autoputu
Foto: Profimedia

Stručnjaci upozoravaju da je ovakvim saopštenjem napravljena šteta po bezbednost saobraćaja i to posebno u trenutku kada Evropska unija razmišlja o daljem smanjivanju ograničenja brzine.

- Ovo nikako nije po pravilima struke. Ukoliko bi se ne daj bože ovako nešto uvelo, i prosečne brzine na auto putu povećale za jedan do dva km na sat, broj nezgoda sa nastradalim bi se povećao za dva do tri procenta. Tako da je izuzetno opasno dati ovakva saopštenja a posebno od ljudi koji su nosioci javnih ovlašćenja - kaže prof. dr Krsto Lipovac sa Saobraćajnog fakulteta.

Kada su primeri iz sveta u pitanju navodi Lipovac, i Velika Britanija i SAD kao mnogo razvijenije zemlje od Srbije imaju ograničenje na svim putevima od 70 mph odnosno 112 km/h.

Komentar da na određenim deonicama puteva u Nemačkoj nema opšteg ograničenja, profesora Lipovac tumači značajnim uticajem automobilske industrije na nemačku privredu, međutim, navodi da će se prema porukama koje stižu iz Evropske unije u dogledno vreme i to promeniti.

Da bi bilo kakve promene u vezi sa brzinom na autoputevima potrebna je izmena zakona o bezbednosti saobraćaja, a predlagač izmene zakona je Ministarstvo unutrašnjih poslova, navela je ministarka Mihajlović.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslava stiže saopštenje da će sankcionisati sve vozače koji prekorače ograničenje brzine propisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, odnosno koji se na autoputu kreću brzinom većom od 131 km/h.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd