Gume od 1. maja dobijaju nove oznake

16.04.2021. 08:49
Piše:
Srbija Danas/telegraf.rs
Automobil / Izvor: Profimedia
EU je, još krajem 2012. godine, propisala da svaka guma mora da ima oznake kojima su označene njihove karakteristike prema glavnim odlikama

Gume, odnosno pneumatici, jedan su od najvažnijih delova automobila, jer samo gumama, površinom veličine četiri ljudska dlana, automobil dodiruje podlogu. To omogućava vožnju po željenoj putanji i obezbeđuje upravljivost, stabilnost i zaustavljanje automobila.

Gume u vožnji stvaraju otpor podloge prilikom okretanja, koji direktno utiče na vozne karakteristike automobila, potrošnju goriva i buku, a istovremeno se i same troše. To je svojevrsno nužno zlo, jer stvara negativan rad (mehaničke gubitke), kojima se pogoršavaju performanse automobila i povećava potrošnja goriva. Otpor kotrljanja gume ne može se ukinuti, ali se može umanjiti.

Taj otpor čini između 10 i 30 odsto otpora u vožnji, a u zavisnosti od brzine i nagiba kolovoza, angažuje toliko efektivne energije motora automobilskog i direktno utiče na potrošnju goriva, podseća Autoportal.

Što je guma više glatka i tvrđa, to se stvara manji otpor podloge, ali je tada i prijanjanje lošije. Posebno na mokrom i klizavom kolovozu. Prijanjanje na kiši, koje stvara otpornost na proklizavanje i skraćuje zaustavni put, od izuzetne je važnosti za upravljanje i bezbednost vožnje.

Treća odlika automobilske gume je buka u vožnji, jer se pri okretenju gume vibracije i zvučni talasi, sa podloge i gume, prenose u kabinu i utiču na komfor vožnje. Buka gume štetno deluje na životnu sredinu, pogotovo oko autoputeva. Ona ne utiče na vozne karakteristike i bezbednost.

Automobil / Izvor: Profimedia

U novembru 2012. godine, zakonodavstvo EU je propisalo da svaka guma mora da ima oznake koje pokazuju kakve karakteristike imaju automobilske gume prema tim odlikama (otpor podloge, prijanjanje na mokroj podlozi i buka), prenosi N1.

Otpor se do sada klasifikovao u sedam kategorija (A, B, C, D, E, F, G), s tim da je to bilo razdvojeno u dva područja, svako po tri gradacije - dobro (A, B, C) i loše (E, F, G). D je bilo prazno područje, svojevrsna tampon - zona. Buka se slikovito opisivala zvučnim talasima - jednim, dva i tri, uz kvantifikovanje maksimalnog intenziteta buke, brojem decibela (dB).

Nova EU-oznaka, obvezujuća nalepnica na svakoj automobilskoj gumi, odnosno klasifikacija, koja stupa na snagu 1. maja 2021, logičnija je i preglednija.

Ocene otpora i prijanjanja na mokrom kolovozu su podeljene u pet kategorija, s tim da je A najbolja. Kategorije A, C i E označene su bojama kao na semaforu - zeleno, žuto, crveno, a B i D su međuboje - svetlo zelena i narandžasta.

Po novome, nivo buke označava se sa A, B i C, od najmanje do najveće. Nova EU-oznaka uvodi i razdvojenu klasifikaciju za gume za sneg (simbol Triglava sa pahuljicom) i led (šiljak leda). Dodatne informacija na nalepnici gume je oznaka tipa, sa brojem artikla, prilagođena standardnoj prodajnoj mreži.

Piše:
Srbija Danas/telegraf.rs
16.04.2021. 08:49
Pogledajte više