Utorak 19. mar 2024.
Gume

Nove oznake na gumama biće obavezne i za kamione

Foto: Profimedia/ilustracija
Zanimljivo...

Nove oznake na pneumaticima biće obavezne za sva vozila.

autobus, guma, dizalica
Foto: Profimedia

Nove oznake na gumama će se od maja 2021. godine preciznije obeležavati, biše vidljivije i potrošačima će pružati više informacija, a to će omogućiti izbor energetski efikasnijih modela.

Ono što je posebno važno, nove oznake postaće obavezne i za teška teretna vozila koje trenutno nisu obuhvaćena takvim propisima.

Pogledajte kako izgleda kada "podivlja" auto od 1.500 konja (VIDEO)

Pogledajte kako izgleda kada "podivlja" auto od 1.500 konja (VIDEO)

Očekuje se povratak Tojotinog krosovera

Očekuje se povratak Tojotinog krosovera

Ko ne nosi masku u automobilu rizikuje veliku kaznu

Ko ne nosi masku u automobilu rizikuje veliku kaznu

U obzir će se uzimati parametri kakvi do sada nisu bili uzimani, a radi se o efikasnoj potrošnji goriva, prijanjanju mokroj podlozi i nivou buke kako bi kupci mogli da izaberu sigurnije, ekonomičnije i tiše.

Pneumatici, uglavnom zbog otpora kotrljanja, čine 20-30% potrošnje goriva vozila.

Kako je saopšteno iz Evropskog parlamenta, novi sistem može pomoći u smanjenju emisija CO2 u vrednosti od 10 miliona tona godišnje.

U skladu sa objavom EU, od maja 2021. godine oznake na gumama obuhvataće informacije o uticaju guma na potrošnju goriva (otpor kotrljanja) na lestvici od A (manja potrošnja) do B, C, D do E (veća potrošnja). Trenutna lestvica kreće se od A do G.

Slično tome, kada je u pitanju prianjanje na mokroj podlozi, gume će biti ocenjivane na lestvici od A (više prianjanja) do E (manje prianjanja) – trenutna lestvica ide od A do G. Prosečna vrednost spoljne buke koju guma proizvodi tokom vožnje takođe će biti promenjena.

Oznake će takođe sadržavati simbole koji označavaju prianjanje na snežnim i ledenim putevima, a biće promenjen i dizajn oznaka.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd