fbpx
Skip to main content
Ključevi auta

Vozači OPREZ: Ova navika vam može uništiti motor!

Foto: Profimedia/ilustracija
Obratite pažnju.

Često koristimo auto za kratke relacije, a to može itekako da uništi motor.

Uštedite novac: sami napravite TEČNOST ZA PRANJE vetrobrana od SAMO 3 sastojka!

Naime, navika da automobil često koristite bespotrebno, za kratke destinacije, može itekako da ošteti vaš motor. Naime, motor koji tokom vožnje ne dostigne dovoljnu temperaturu može brzo da se pokvari, a kratka vožnja ostavlja motor nezagrejanim.

vozač za volanom automobila
Foto: Profimedia

To za sobom vuče ozbiljne posledice – vlaga ne stiže da ispari i meša se sa uljem, stvaraju se naslage nečistoća na EGR ventilu i drugim delovima motora... Opasnosti su brojne. Posle nekog vremena stvara se skrama na poklopcu za dolivanje ulja. Izgleda bezazleno, ali to je već ozbiljan stadijum u kojem ulje ozbiljno počinje da gubi svoja mazivna svojstva i treba ga pod hitno zameniti.

SEAT DOMINACIJA: U kratkom periodu postali PROFITABILNA KOMPANIJA, a predviđali im POTOP

Još jedna opasnost ovakve vožnje je i mešanje ulja i goriva. Nažalost, u tom slučaju ne dolazi do promena na ulju koje se mogu videti golim okom. Ipak, i tu postoji mali trik, omirišite šipku za merenje ili još bolje, skinite malo ulja sa nje i protrljajte prstima pa pomirišite. Ukoliko ne osetite miris goriva, sve je u redu.

Vlasnik pazi svoj auto
Foto: Profimedia/ilustracija

U principu najbolje je da pratite temperaturu motora na indikatoru (ukoliko ga imate). Iz motora koji dostigne radnu temperaturu kondenzacija isparava pa je jasno da se automobilima koji se voze na kratkim relacijama to neće desiti, u njima se vremenom akumulira sve veća količina vode i goriva u karteru. Motorno ulje ubrzano gubi svoja svojstva, nije u stanju da ispuni svoju funkciju pa na kraju i dolazi do oštećenja motora. Ovaj problem može biti još ozbiljniji.

Zmajevim putem do Rajske kapije - zvuči kao bajka: I JESTE! AUTOMOBILSKA BAJKA (VIDEO)

Rešenje za ovaj problem je jednostavno – izbegavajte koliko god je to moguće vožnje na kratkim distancama i skratite interval zamene ulja.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
15 Beograd