fbpx
Skip to main content
pranje automobila

Ovaj deo često preskačete kada perete auto, a ne bi trebalo, naročito ako ste pušač

Foto: Profimedia
Jedan od razloga slabije vidljivosti iz automobila može da bude duvanski dim, koji dovodi do stvaranja masnih naslage na staklima...

Dobra vidljivost je jedan od glavnih preduslova bezbedne vožnje, pa je zato važno da metlice brisača bez ostataka uklanjaju kišne kapi, sneg i druge nečistoće sa vetrobranskog stakla.

Šta se, međutim, dešava sa prozorima? Iako nisu toliko značajani za bezbednost vožnje, i oni bi svakako trebalo da budu dovoljno očišćeni i prozirni da se kroz njih može gledati.

Jedan od razloga slabije vidljivosti kroz sva stakla je pušenje u autu, pošto duvanski dim dovodi do stvaranja masnih naslage na staklima. Međutim, iako je to kod pušača izraženije, i šoferšajbna u vozilima kojima se ne voze pušači će biti "nevidljivo" prljava.

Reč je o veoma tankom sloju prljavštine, koji se stvara na staklenim površinama i koji nije vidljiv okom. On često bude primećen tek kada staklo očisti, pa tada možete da shvatite koliko je vidljivost bolja.

pranje automobila
pranje automobila
Foto: Profimedia

Tanak sloj prašine ne predstavlja veliki problem kada je vidljivost u saobraćaju dobra, ali noću i po lošem vremenu može da predstvalja opasnost, da dovede do smanjenja vidljivosti i nemogućonsti raspoznavanja situacije ispred vas na većim razdaljinama.

Da biste eliminisali ovaj potencijalno opasan faktor u vožnji, važno je da u kolima imate sredstvo za čišćenje vetrobranih stakala i krpu ili manji peškir, kojima ćete prebrisati i očistiti staklo sa unutrašnje strane pred dužu vožnju.

Umesto profesionalnog sredstva za čišćenje prozora može da vam posluži i obično kućno sredstvo za pranje stakala. Nakvasite krpu sredstvom, pa zatim dobro prebrišite vetrobran i sva ostala stakla u kabini vašeg automobila.

Stakla je naročito važno brisati iznutra ako je unapred najavljeno loše vreme i smanjena vidljivost na putevima, a vi planirate da krenete na put, kao i ako ste pušač.

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Slaba kiša
12 Beograd