Skip to main content
Japanski car

PA NE IZGLEDA NIŠTA POSEBNO, ALI... Pogledajte u čemu se vozi novi japanski car?! (VIDEO)

Foto: Twitter printscreen/@thitruongotoxe1
Opaka zverka!

Naruhito je postao novi car Japana u sredu 1. maja, dan nakon što je njegov 85-godišnji otac, Akihito, abdicirao.

Japanski car Naruhito po prvi put od svog stupanja na presto pozdravio je javnost, izražavajući nadu da će Japan nastaviti da teži miru.

I dok je narod Japana pozdravljao novog cara, ljubitelji automobila mogli su da primete da se Naruhito dovezao u luksuznoj službenoj limuzini domaće proizvodnje.

Reč je o Toyoti Century Royal, specijalnoj verziji limuzine Century, koju je Toyota napravila za japanskog cara pre desetak godina:

Aktuelna carska Toyota Century Royal pripada prethodnoj generaciji ovog najluksuznijeg Toyotinog modela, koji se inače proizvodi od 1967. godine, a koristio ju je prethodni car Japana, Akihito.

Century Royal je izrađen po narudžbini za potrebe Akihita, a koštao je oko pola miliona dolara. Limuzina ima znatno veće međuosovinsko rastojanje od regularnog modela Century (3.510 mm), a ukupna dužina vozila iznosi 6.155 mm.

Za pogon je upotrebljen 5.0 V12 motor sa 280 ks i 460 Nm.

Međutim, kako piše Wall Street Journal, za novog japanskog cara naručen je novi automobil, a opet je u pitanju vozilo iz domaće proizvodnje - specijalna verzija najnovije generacije Toyote Century, koja je debitovala 2018. godine.

Isti izvor navodi da je u pitanju varijanta sa otvorenom krovom. Ne zna se koliko će koštati nova carska limuzina, ali očekuje se da će to biti znatno više od regularnog modela Century koji i Japanu ima početnu cenu od 176.000 dolara.

Nova limuzina japanskog cara najverovatnije će koristiti hibridizovanu varijantu 5.0 V8 motora, čija ukupna kombinovana snaga iznosi 425 ks.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd