fbpx
Skip to main content
Fabrika automobila

Posrnulo i najveće evropsko tržište automobila – prodaja smanjena za 60%

Foto: Profimedia
Posledica krize.

U Nemačkoj je u aprilu prodato 120.840 novih automobila.

Nemačke vlasti su dozvolile da prodajni auto-saloni u toj zemlji ponovo počnu sa radom 20. aprila, pa je pad novoregistrovanih vozila donekle amortizovan i iznosi 61 procenat, piše Autonews Europe.

To je ipak znato bolji rezultat od onog koji je, recimo, zabeležen u Velikoj Britaniji, gde je u aprilu isporučeno svega 4.321 novo vozilo uz pad od čak 97,3%, dok je u Italiji prodaja smanjena za 98%, a u Francuskoj za 72 odsto.

Sve auto-kompanije na nemačkom tržištu upisale su negativan skor kada je reč o broju prodatih automobila - osim Tesle. Ovaj američki proizvođač električnih vozila sa 635 isporučenih automobila zabeležio je rast od 10% u aprilu u odnosu na isti mesec 2019. godine.

S obzirom da Tesla svoja vozila uglavnom prodaje online, tu kompaniju je najmanje pogodilo zatvaranje prodajnih salona u Nemačkoj.

Foto: Profimedia/ilustracija
Foto: Profimedia/ilustracija

Kada je reč o ostalim brendovima, Opel je upisao pad od 73%, Mercedes je imao manju prodaju za 71%, a Volkswagen za 64%. BMW je u Nemačkoj u aprilu zabeležio pad od 50%, Hyundai 69%, a Honda 73 odsto.

Ford je prodao za 62% manje vozila nego u istom mesecu 2019, Mazda je upisala pad od 75 odsto, a Smart "minus" od čak 94,1%.

Kako navode stručnjaci, ponovno otvaranje salona u poslednjoj dekadi aprila nije značajno popravilo prodajne rezultate jer je u Nemačkoj tražnja za novim automobilima generalno u padu tokom epidemije koronavirusa, s obzirom na ekonomsku neizvesnost koja tu zemlju, kao i čitav svet, očekuje nakon okončanja vanrednih mera.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
15 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19